Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За емоцията при жестовия език и как да владееш езика на тялото

"Тихи приказки с кака Ани" - истории за деца с увреден слух и за един благороден проект

Ана Александрова от детския отдел на библиотеката към читалище „Съгласие 1869“ в Плевен

В Плевен започна реализацията на проект, насочен към децата с увреден слух. Идеята е на читалище „Съгласие 1869“ и се нарича "Тихи приказки с кака Ани".

"Глухите хора в България са над 120 хиляди. Това е една огрома група от хора, които живеят един по-труден живот, разказа в "Закуска на тревата" Ана Александрова от детския отдел на библиотеката към читалището:

"Тези хора дори не могат да се обадят на тел.112. Неща, които ние в ежедневието приемаме за даденост, за тях са трудност и проблем. Затова искам да бъда полезна с моите приказки за всички деца, които ги усещам като ощететени...А и те имат нужда някой да им прочете приказка, да отидат в библиотеката.

Записах се за курс за жестономичен език и съм много доволна от обучителите си. Те преподават с огромно желание и са обединени от общата кауза да помагат на глухите хора", категорична е още Ана Александрова.

Първата приказка по проекта е "Дядо вади ряпа" и интересът е огромен във ФБ страницата ни в Ютуб. Има много положителен отзвук и много хора от цялата страна ни поздравяват за тази рубрика, допълни още Александрова.

Ана Александрова не спира да мечтае да реализира идеите си за своите малки читатели в детския отдел от Плевен и региона, като очаква в бъдеще те да не спират само до този проект.

 „Тихи приказки с кака Ани" намира почитатели сред малки и големи:

"Това е един напълно удовлетворяващ проект в помощ на обществото", каза още пред "Хоризонт" Ана Александрова.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!