Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градът като въплъщение на обществените конфликти

Снимка: Гьоте институт - София

Архитектите Анета Василева, Емилия Кълева и Зекие Емин канят на лекцията си "Gegen Die Wand" или "Срещу стената – Градски активизъм и културно наследство" на 22 май, от 19.00 часа, в залата за събития на Гьоте институт - София.

В очите на архитекти и урбанисти градът е фронт, а културното наследство в градската среда е линия на ожесточени битки – при това не само в България и далеч не от днес. Как архитектурата изобразява обществото с неговите ценности, надежди и сблъсъци? Как опазваме наследството си и идентичността в условия на политически и икономически промени? И защо е важно винаги да се борим за качество на градската среда, включително през културното наследство? Това са въпросите, които лекцията се стреми да задава, а отговорите са нееднозначни.

Анета Василева е позната като архитектурен историк, критик и публицист, доктор по история и теория на архитектурата, специалист в областта на следвоенната архитектура и опазването на архитектурното наследство, преподавател като съосновател на архитектурна група WhAT-а.

Емилия Кълева е архитектурен историк и е ръководител на българския екип в международния проект ATRIUM (Архитектурата на тоталитарните режими на ХХ век в управлението на градовете). Зекие Емин също изследва архитектурната история. Трите са част от сдружението "Ново архитектурно наследство", което се бори за документирането и опазването на следвоенното наследство в българските градове.

Анета Василева и Емилия Кълева гостуват в "Какво се случа" за да въведат слушателите в темата за големите градски конфликти.

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна