Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Кенаров представя "Диктатори, трактори и други приключения"

Димитър Кенаров
Снимка: БГНЕС

Утре писателят и журналист Димитър Кенаров ще представи новата си книга "Диктатори, трактори и други приключения". Текстовете се фокусират върху Източна Европа и Балканите. Особено внимание и чувствителност се усещат към границата. 

Пред БНР авторът сподели, че текстовете са писани в период от близо 10 години - от 2006 до 2015-2016 г. Всички текстове са публикувани оригинално на английски в различни американски издания: 

"Реших, че би било интересно за българската публика да види аз какво правя. Аз се занимавам сериозно с литературна журналистика от доста време. Според мен е наистина интересно за българската публика какво един българин пише за региона на английски език, как този текст е преведен на български и как ще се възприеме".

По думите му книгата му е разказ, базиран на реални истории и интервюта. 
 
"Тракторът е референция към един текст от Беларус", обясни Кенаров относно заглавието на изданието. Той разказа за свой престой в беларуски арест и посочи, че е написал всичко от лична гледна точка. 

Диктаторите в книгата пък са най-различни, продължи журналистът и добави: 

"Опитал съм да изкарам тези събития от тяхната събитийност. Този тип журналистика се стреми да бъде четена като литература, защото има по-дълъг срок на годност, т.е. когато изчезне контекста, текстът остава".

По думите му жанрът се стреми да надмогне злободневното и да бъде четен и в други периоди. Другото е леко депресиращият факт, че всъщност историята се повтаря, каза той. И сподели, че в началото е бил скептичен, когато е решил да събере тези текстове в книга. 

"Надявам се, че хората, които четат тази книга, ще открият нещо за своя регион, което не знаят".
 
Според него не трябва да губим поглед към Западните Балкани: 

"Не трябва да губим фокус от този регион. Той е много важен. Там нещата могат да бъдат много опасни". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна