Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Пиронков: Това за мен е събитие за духа на родопчанина!

Откриха музей-галерия "Владимир Рилски" във възстановеното училище в Широка лъка

| обновено на 27.05.23 в 15:24

Музей-галерия на името на художника Владимир Рилски, творил в Родопите след 1949-та година, се откри в с. Широка лъка в сградата на възстановеното неделно килийно училище. Инициативата е на община Смолян, Регионалния исторически музей "Стою Шишков", Художествената галерия, Пловдивска света митрополия и кметството на селото.

"В галерията е подредена ретроспективна изложба, която включва 16 платна на Владимир Рилски, съхранявани досега в основното училище в Широка лъка и 4 картини, които са собственост на кметството. Това разказа пред „Хоризонт“ художникът Петър Пиронков, който е куратор на изложбата и уточни:

"По-голямата част от тези произведения ще останат, а другата ще бъдат върнати на художествената галерия в Смолян, която организира реално една ретроспективна изложба на Владимир Рилски по случай откриването на музей-галерия на негово име. Ще има музейна част, която представя духа на Широка лъка, на Родопите и на християнството съответно. Останалата част ще бъде тази постоянна експозиция от живопис на Владимир Рилски". 

Именитият български художник Владимир Рилски твори в Родопите след 1949 г. Картините са съхранявани в училищната сграда, където в една от стаите Владимир Рилски е рисувал. Част от представените творби са свързани именно с теми от Широка лъка и Родопите. Ретроспективната изложба, която се намира на втория етаж във възстановеното училище, ще остане като постоянна експозиция.

В музейната експозиция, която е на първия етаж, са представени експонати, документи и фотографии, свързани с християнството в Средните Родопи и историята на Широка лъка.

"Това са произведения, които са собственост на село Широка Лъка. Те са стояли дълги години по складове, картините бяха реставрирани и аранжирани, и впрегнати в едни ном живот.

По този начин вдъхваме и един нов живот на сградата. Така тя вече има дух, има усещане за смисъл, иначе този тип сгради представляват нашата същност, гордост като българи. Вдъхваме смисъл и на сградата и на колекциията, връщаме на идните поколения духът на родопчанина, на българина, на Широка лъка, на Капитан Петкоо войвода", сподели още в "Закуска на тревата" Петър Пиронков.

Изложбата е събитие за българите - това е водещата дума за мен, каза още Пиронков.

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Николов Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени