Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майстори-зидари на днешния ни език

На празника отдаваме дължимото на строителите на съвременния български език, както ги нарича и Любомир Андрейчин. В две части на предаването "Премълчаната история“ разказваме за личности и дела, превърнали се в темели на това строителство. 


Втората част е посветена на развитието на езика ни, но и на фигури, допринесли за това развитие.


В разговор с професор Ваня Добрева, професор Магдалена Костова-Панайотова и доцент Лъчезар Перчеклийски започваме от понятието "кирилица“ и връзката между азбука и език, говорим за Кирил и Методий и учениците им, но и за приноса на възрожденски дейци като Паисий, Софроний Врачански, Неофит Рилски, и на класици като Христо Ботев, Иван Вазов, Добри Войников, Васил Друмев, Стоян Михайловски...

Професор Добрева развива и идеята, че е необходим висок хоризонт на политическите усилия в областта на хуманитарното знание, за да има истински напредък в културното ни строителство. Доцент Перчеклийски разказва за етапите в развитието на българския език и църковнославянската  му форма, за старобългарския и новобългарския. 

Събеседниците обръщат специално внимание на сборника „Кирилицата“, издаден като следствие от Международната конференция за кирилицата в София през миналата година. Професор Костова-Панайотова пък, главен редактор на сп. „Езиков свят“,  разяснява приоритетите при университетското обучение днес в областта на езикознанието и хуманитаристиката. 

101824993
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна