Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на съвременната българска керамика – респектиращо многообразие

Фестивалът на съвременната българска керамика – 2023 се представи като значително събитие в залите на "Шипка" 6 при Съюза на българските художници. За разлика от предишното издание в него участваха 42 художници, артисти от различни поколения, като респектиращо е многообразието от форми, художествени решения, изразни средства, създадени от най-стария извечен материал – глината, чрез огъня, въздуха и водата. 

Керамиката е изразена и като пластика – скулптура, и като живопис, и като графика, и като инсталация, една древна универсална медия, която среща новите съвременни иновативни решения на нашите художници – керамици. 

Специално  участие във Фестивала е отредено на двама автори: обичаната и ценена от всички проф. Ивана Енева, която си отиде за съжаление от този свят миналата година, и артистът с много мащабни международни отличия и неин ученик Иван Кънчев.

Както обикновено, международното жури присъжда двете награди – награда за утвърден автор и награда за млад автор до 30 години. 

Видната наша керамичка Йоанна Кемилева, един знаков автор в тази област,  представи в "Артефир" тази великолепна колекция от Фестивала на съвременната керамика и съобщи имената на наградените художници в двете области.

Снимки – СБХ Шипка 6

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна