Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Четроков за "Пътят на светлината": Вложих цялата си душа и любов в нея!

Мая Василева-Четроков: Стефан е един от най-добрите хора, които познавам, сякаш не е за това време...

6
Мая Василева-Четрокова и Стефан Четроков
Снимка: Мая Данчева

Тази вечер специални гости в "Нощен Хоризонт" са семейство артисти и романтици - това са Мая Василева-Четрокова и Стефан Четроков.

Те не само са се посветили на изкуството, но и го преподават на деца. Именно тази вибрация да общуваш с лекота с млади таланти насища със смисъл това, което правят.

Мая и преподава музика, а Стефан и рисува. Поводът за срещата в БНР е самостоятелната изложба на Стефан Четроков -  „Пътят на светлината“.

Нейната цел е благотворителна в подкрепа на каузата „Сподели добро“ на Фондация „Здравно бъдеще“. Тя може да се разгледа в Център за самопознание - "Орфей" и може да се види четвъртък и петък от 15 до 19 часа.
Изложба на Стефан Четроков -  „Пътят на светлината“
"Мен ме вълнува изкуството от 16 - 17 век, художниците от Холандия, от този период е и моят любим художник Рембранд- за мен той е най-големият и аз съм повлиян от негови стил, затова и пресъздавам тази светлина, която е и в неговите картини", сподели пред БНР за "Нощен Хоризонт" художникът Стефан Четроков.

"Трябва да почувствам и усетя нещо, което искам да нарисувам, и да го нарисувам, когато аз искам. Портретите не се рисуват лесно, да така е...

Рисувах пет години картините за тази благотворителна изложба за деца - аз съм доволен от резултата, защото вложих цялата си душа и русувах с много любов", поясни още Четроков.
Стефан Четроков
"За мен всичко е усещане, това не може да се получи при селфито, при всички тези снимки, които публикуваме със смарт телефоните си в социалните мрежи...Насила в изкуството нищо не става...", каза още хдожникът.

"С музиката пък е друго, всичко се случва сега и на минутата, изживяването е на секундата, разказа за "Нощен Хоризонт" и Мая Василева-Четрокова.
Мая Василева-Четрокова
"Да, наистина, Стефан рисуваше някои от картините по две-три години, докато не кажем, че всичко е ок, допълни още Мая.

"Освен портретите, които рисувам, откакто съм взел четка и съм застанал пред платното, обичам да рисувам и природата. Техниката ми е, че рисувам с масло.

А в изложбата има и няколко картини с акрилни бои на 8 годишната ни дъщеря, защото тя искаше да се включи в изложбата, за да помага. А нейните картини се продадоха първи. Тя вече има две втори награди на национални конукрси, за които ние не знаехме, че нейната преподавателка ги и зпратила", споделиха още Мая и Стефан.

В къщи сме намерили златната среда за всичко, казват артистите съпрузи.
За Стефан Мая е категорична, че е един от най-добрите хора, които познава, сякаш не е за това време...той с изключително нежна душа, чувствителен, остава настрани от грозни интриги, запазил е чистотата на душата, сърцето, родопчанин...понякога е затворен, което е разбираемо и аз го оставям винаги да си има своята лична самота и пространство, сподели Мая.

Още по темата в звуковия файл.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия