Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вучич: Сърбия ще продължи да защитава твърдо и непоколебимо своя народ

Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за национална сигурност на Сърбия проведе спешно заседание, свикано от президента Александър Вучич след вчерашните сблъсъци в Северно Косово, където косовската полиция въведе със сила албански кметове на Звечан и още две общини със сръбско мнозинство. 

В заседанието участваха премиерът Ана Бърнабич, министърът на отбраната Милош Вучевич и други министри, началникът на Генералния щаб ген. Милан Мойсилович и ръководителите на структурите за сигурност, председателят на парламента. След разговорите, президентът Александър Вучич написа в социалните мрежи, че Сърбия ще продължи да защитава твърдо и непоколебимо своя народ.


Великобритания, Германия, Италия, Франция и Съединените щати осъдиха остро действията на косовското правителство срещу сърбите в Северно Косово, при които пострадаха най-малко 15 души. Руското посолство в Сърбия също осъди действията на косовските власти. Мироопазващата мисия на НАТО засили патрулите си в засегнатия район, а сръбската армия бе приведена в повишена готовност.

Около 50 000-те сърби, живеещи в четирите общини в Северно Косово бойкотираха местните избори на 23 април и заявиха, че няма да работят с новите кметове - всички от албански партии. 

Снощи десетки хиляди се включиха в голям митинг пред парламента в Белград в подкрепа на президента Вучич, организиран в отговор на демонстрациите срещу него, избухнали след инцидентите с масови убийства в Сърбия. В речта си той съобщи, че се оттегля от ръководството на Сръбската прогресивна партия, но според наблюдатели този ход не е от особено значение за управлението на страната. 


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени