Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В очакване на световната премиера на „Виртуозни движения“ за пиано и струнен оркестър от Васил Казанджиев

Пианистката Надежда Цанова и диригентът Йордан Камджалов за първи път обединявават творческите си енергии, за да отдадат почит на двама композитори – Волфганг Амадеус Моцарт и Васил Казанджиев.

На 29 май в зала „България“ от 19.30 ч. заедно с оркестър „Генезис“, създаден и ръководен от Камджалов, ще бъде осъществена световната премиера на творбата от академик Казанджиев „Виртуозни движения“ за пиано и струнен оркестър. В програмата са включени още неговата „Празнична музика“ /"Псалми и ритуали"/ и младежкият Концерт за пиано и оркестър №9 от Моцарт.

Изявата е част от програмата на 54-тия международен фестивал „Софийски музикални седмици“.

Васил Казанджиев е важна фигура в професионалния път на двамата артисти. Йордан Камджалов е завършил обучението си в специалност „Оркестрово дирижиране“ в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София в неговия клас, преди да продължи образованието си в академията „Ханс Айслер“ в Берлин. За Надежда Цанова това е третата творба, която авторът ѝ посвещава. Преди няколко години Васил Казанджиев написа за нея и Петър Македонски Соната за тромпет и пиано. Последва „Надежда за балет“, чиято премиера беше осъществена миналата година с участието на изпълнителката - отново в рамките на фестивала „Софийски музикални седмици“.

Йордан Камджалов и Надежда Цанова са свързани с наградата „Музикант на годината“ в предишни допитвания, за което също става дума в предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“. Диригентът е носител на приза за 2011 г., а създадената от него традиция да се изпълнява ежегодно ораторията „Коледа“ от Димитър Ненов от оркестър „Генезис“ и хор „Музикална раборатория за Човека“, ръководен от Мая Василева-Четрокова, печели приза „Музикален проект“ през 2019 г.

Дуото на пианистката Надежда Цанова и тромпетиста Петър Македонски беше определено от слушателите на „Алегро виваче“ за "Ансамбъл на годината 2017".

Чуйте разговора в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна