Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дакота" по Жорди Галсеран – режисьорски дебют на Петър Петров - Перо

4
Снимка: @playdakota

Петър Петров - Перо прави режисьорския си дебют с представлението "Дакота" на сцената на "Ялта Арт Руум". Времето и мястото в пиесата са неопределени. Световноизвестният съвременен драматург от каталонски произход Жорди Галсеран успява да улови в тази своя драматургия проблемите на днешния човек. 

Пиесата е написана през 1996 г., но е актуална и днес. Сюжетът разкрива историята на Иполит, който получава травма на главата в мотоциклетна катастрофа. Това отключва "дарба", която заплашва да се превърне в проклятие и да разруши целия му живот. В постановката се поставя въпросът за прекомерното внимание и дори вманиачаване, което може да ни погуби.


Жорди Галсеран за "Дакота": "Комичната предпоставка в "Дакота" е способността на един човек да вижда в бъдещето си (или убедеността му, че това е така, което е същото). Тези от нас, които нямат подобен дар, правят нещо много подобно – предугаждат с въображението си. Всички имаме очаквания за желания си живот в бъдеще и се стараем да извършваме определени маневри, за да се доберем до целта си, до онова, което наричаме "щастие". Проблемите започват, когато успеем. Както е казал, не помня вече кой, щастието всъщност е всичко, което правим, за да постигнем щастието. Пристигнем ли на местоназначението, то губи чара си. Революционната борба е велико нещо, гадното започва, като я спечелиш."

Актьорите, на които са поверени персонажите в "Дакота",  са Веселин Петров, Майа Тинкова, Боян Петров и Нено Койнарски. Композитор е Добромир Кисьов, а сценографията е поверена на Никола Колев.

Повече чуйте в звуковия файл в интервюто с актьора и режисьор Петър Петров - Перо.

Снимки: ФС на "Дакота", Ялта Арт Руум

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна