Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски: Киев иска да получи ясно решение за бъдещето си в НАТО

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев иска да получи ясно решение решение за бъдещето си в НАТО. На срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова с участието на над 40 европейски лидери Зеленски призова съюзниците за доставка на системи за противовъздушна отбрана Patriot и бойни самолети на Украйна.

При пристигането си в Молдова Зеленски изрази убеждението си, че Украйна ще спечели войната. "Когато победим, войната ще спре", обяви той. И поиска от съюзниците си:

"През лятото във Вилнюс, на срещата на върха на НАТО, е необходима ясна покана за членство на Украйна и гаранции за сигурност по пътя към членството в Алианса. А през есента очакваме положително решение за членството ни в ЕС".

Германия попари стремежа на Украйна.

"По време на война е пределно ясно, че не можем да говорим за влизане в НАТО", каза германският външен министър Аналена Бербок в Осло, където заседават външните министри от Алианса.

Литовският президент Гитанас Науседа смята, че западните съюзници трябва да намерят начин да компенсират Украйна за невъзможността да ѝ предложат пълноправно членство в НАТО.



По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени