Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евакуират жителите на руския град Шебекино, подложен на украински ракетен обстрел

Последиците от украинския обстрел в граничния град Шебекино, Белгородска област, Русия, 31 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Град Шебекино в граничещата с Украйна Белгородска област с Русия е бил подложен на безпрецедентен украинския ракетен обстрел, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков. Девет души са били ранени. Започнала е евакуация на местното население. 

Гладков съобщи, че градът е бил обстрелян от реактивни системи за залпов огън "Град". Една от ракетите е поразила местно общежитие, където е избухнал пожар. Нанесени са били щети и на две административни сгради, допълни губернаторът. Електроснабдяването е било прекъснато. Жителите на Шебекино са започнали да се евакуират към шест пункта за временно настаняване в Белгород с общ капацитет 3000 души.

В спортната зала "Белгород арена" са очаква да бъдат настанени 1000 души. Около 300 вече са пристигнали на място. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че атаката срещу Шебекино няма да окаже влияние на така наречената "специална военна операция". Той увери, че президентът Владимир Путин постоянно получава информация за ситуацията в града.

Междувременно от министерството на отбраната съобщиха, че армията и Федералната служба за сигурност са отблъснали три атаки на украински подразделения в района на Шебекино и не са допуснали нарушаване на държавната граница. От ведомството допълниха, че 30 украински военнослужещи са били убити, а четири бронирани машини, пикап и реактивна система за залпов огън "Град" - унищожени. 

На този фон основателят на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин потвърди, че неговите бойци ще се изтеглят от Бахмут до 5 юни, Той добави, че “Вагнер” ще продължи участието си в бойните действия само ако не зависи от Министерството на отбраната, чиито представители нарече "клоуни". 


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!