Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон и Шолц убедиха президентите на Косово и на Сърбия да разговарят помежду си

Снимка: архив
Снимка: архив

Лидерите на Франция и на Германия успяха днес да постигнат малък пробив с опитите да бъдат убедени Косово и Сърбия да деескалират напрежението помежду си.

Еманюел Макрон и Олаф Шолц се срещнаха поотделно с косовската президентка Вьоса Османи и с президента на Сърбия Александър Вучич и ги убедиха да разговарят помежду си. Османи отвърна положително на призива на Макрон и Шолц до идната седмица Прищина да вземе решение за организиране на нови извънредни кметски избори в четирите доминирани от сърби северни косовски общини. Трябва обаче тези избори да бъдат насрочени съгласно законите, допълни косовската президентка, без да обяснява подробности.

Тя отбеляза обаче, че по-важно е пълното прилагане на постигнатото тази пролет споразумение за нормализация на отношенията между Белград и Прищина.

Вучич не коментира.

Десетки войници от силите на НАТО КФОР, косовски спецполицаи и протестиращи сърби бяха ранени в понеделник в Звечан - една от четирите общини в Северно Косово - заради встъпването в длъжност на кметовете косовски албанци, избрани на бойкотирания от сърбите вот през април с по-малко от 4 процента избирателна активност.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени