Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия чества 77 години от създаването си като Република

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 2 юни, Италия отбелязва  77 години от създаването си като Република, което стана  след референдум през 1946г. Честванията започнаха на 1-и юни  с концерт в президентският палат Куиринал. 

По традиция, президентът на Италия Серджо Матарела покани на концерта ръководителите на дипломатическите мисии акредитирани в страната. Присъства и премиерът Джорджа Мелони, председателите на Сената и Камарата Игнацио Ла Руса и Лоренцо Фонтана. В словото си, Серджо Матарела обърна внимание и на конфликта в Украйна като каза:

„Днес сме свидетели  на опити за идентифициране на пътища за диалог за постигане на мир. Принципите на солидарност и справедливост, които трябва да обединяват народите, изискват търсене на справедлив мир, а не на мир, постигнат в ущърб на тези, които бяха нападнати.В този дух Италия, в рамките на своето убедено членство в Европейския съюз и Атлантическия алианс, ще продължи да осигурява подкрепа за украинския народ и правото му на независимост“.

Концерта изнесе Националния симфоничен оркестър на обществената медиа РАИ  под диригентството на Сперанца Скапучи. Бяха изпълнени националният химн на Италия и този на Европейския съюз, както и произведения на Моцарт, Джоакино Росини, Джузепе Мартучи и Джузепе Верди.

На 2-и юни също в присъствието на държавният глава Серджо Матарела ще се проведе  голям парад в центъра на Рим и ще бъде отдадена почит с поставянето на лавров венец на Националния паметник Altare della Patria.  


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна