Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започват проверки на компаниите за бързи кредити в цялата страна

Никола Стоянов - служебен министър на икономиката и индустрията
Снимка: БГНЕС, архив

Сериозни нарушения, нелоялни търговски практики и неспазване на Закона за потребителския кредит, които изкривяват пазара. Това е установил предварителен преглед на договорите от Комисията за защита на потребителите. По този повод започват проверки на компаниите за бързи кредити в цялата страна, съобщи министърът на икономиката Никола Стоянов.

Комисията за защита на потребителите, чиито принципал е Министерството на икономиката и индустрията, ще проверява спазват ли се правата на потребителите на бързи кредити. 

Повод за проверките са множеството сигнали за неясни или объркващи условия в договорите и подвеждаща информация. 

Преди време бе направен опит проблемът да се реши чрез нов закон. Експертният анализ обаче показа, че в основата на проблема са липсата на контрол и превенция. 

Компаниите са оставени да залагат нерегламентирани клаузи в договорите, с които потребителите са се обвързвали. След подписването на договора от двете страни реално е налице законно основание за събиране на вземанията с нелоялни търговски практики. 

Затова основна цел на проверките е да се установят подобни незаконни практики, за да бъдат правата на клиентите максимално защитени. 

Ще се проверява и спазването на по-добрата информираност и гаранциите за потребителите на бързи кредити.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.