Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев и още 19 държавни глави отиват в Анкара за церемонията по встъпване в длъжност на Ердоган

Реджеп Ердоган
Снимка: БТА

Реджеп Тайип Ердоган започва третия си мандат като президент на Турция. Церемонията по встъпване в длъжност на преизбрания миналата неделя държавен глава ще се проведе в президентския дворец „Бештепе“. Очаква се на събитието да присъстват двайсет държавни лидери, сред които и българският президент Румен Радев.

Реджеп Тайип Ердоган, който управлява Турция през последните две десетилетия, си осигури още пет години начело на държавата след като на 28 май спечели първия в историята на страната балотаж за президент.

На втория тур на изборите миналата неделя Ердоган получи над 52 процента от гласовете на избирателите срещу съперника си от опозицията Кемал Калъчдароглу. На вота на 14 май Републиканският алианс около партията на Справедливостта и развитието на Ердоган спечели стабилно мнозинство в турския парламент. Депутатите положиха клетва вчера, а днес на специална церемония в президентския дворец "Бештепе" в Анкара турският президент ще положи клетва за нов петгодишен мандат, който ще бъде трети за Ердоган като държавен глава. 

Двайсет държавни лидери и десетки министри се очаква да присъстват на церемонията по встъпване в длъжност на турския президент в Анкара днес след обед. Сред държавите глави е и президентът Румен Радев. Той поздрави Ердоган след преизбирането му на поста и изрази увереност, че отличното сътрудничество между България и Турция ще продължи да се развива и при новия мандат на Ердоган, и ще бъде фактор за укрепване на сигурността и сътрудничеството в Югоизточна Европа. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна