Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Япония жените подаряват шоколади на… шефовете си

Японците са убедени, че да се съхрани хармонията е много по-важно от това да докажат правотата си или да получат изгода. Тъкмо това непривично за нас отношение към живота ни кара да изпитваме неутолимо любопитство към Страната на изгряващото слънце. С журналистката Мира Баджева проведохме толкова дълъг, смислен и пълен с интересни обрати разговор за Япония, че реших в "Покана за пътуване" да направя сериал в две поредни предавания. Запитах Мира изпитала ли е стрес при първото си стълкновение с непознатата култура. Оказа се, че не, понеже била убедена, че държавата няма да й хареса. А се получило обратното.

Аз, честно казано, се изумих от традицията жените да подаряват на 14 февруари шоколади на шефовете си, за да почетат мъжествеността им.


Европейските специалисти признават, че естетичното възпитание в японското училище е много по-широко и осмислено, отколкото в други държави. Второкласниците там използват 36 различни цвята, когато рисуват и знаят имената на всеки един от тях. Доста често имат часове сред природата, където преподавателят ги учи да разпознават красотата на околния свят. Може би това възпитание е част от неуловимата японска естетика. Мира Баджева, обаче е намерила изключителна близост между японците и българите в отношението им към религията.


Как японците превръщат счупената керамика в чисто ново изкуство ще научим от Мира Баджева в следващото издание на "Покана за пътуване". А в днешното тя преплете впечатленията си от Страната на изгряващото слънце с личното си усещане за тази далечна страна. 

Но… както казват хората "За да разбираш японски, трябва да започнеш да мислиш по японски".


Снимки: Мира Баджева
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна