Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От БЛС ще предложат подписването на новия договор с НЗОК да се случи при определени финансови параметри

Иван Маджаров
Снимка: БГНЕС

Заради липсата на нов бюджет на Здравната каса, от Българския лекарски съюз ще предложат подписването на новия рамков договор да се случи при определени финансови параметри. Това съобщи председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров преди началото на извънредния събор, който се провежда в момента и на който ще бъде обсъдено това предложение.

„Ако Съборът се съобрази- окей! Ако не се съобрази, това означава, че няма да има Рамков договор в следващите 2, 3 или 4 месеца. Тоест системата на здравеопазване, колегите, които работят в първична, специализирана, извънболнична помощ или в болниците, ще си работят по стария Рамков договор и няма да получат своите цени. Знаете, че ние сме договорили, още в края на миналата година, новите цени за първичната и специализираната помощ да влезнат от 1 януари. Това може да се случи само с подписване на рамков договор. Тоест няма причина да не се подписва рамков договор. По-скоро има неприятни последици, ако не подпишем“.

По време на преговорите между Лекарския съюз и Здравната каса е постигнато съгласие за въвеждане на възможността когато една клиника в болница има свободни легла, а в друга се налага прием на пациенти, но е пълна, да могат да се прехвърлят до 10 процента от леглата на първата. Предвижда се да отпадне задължението на личните лекари да посочват номера на мобилния си телефон на вратата на кабинета.

Изборът е негов! Може да е мобилен, оставен в кабинета, а може да бъде и стационарен. Няма задължение в дома си да носи - когато за неговите пациенти се грижи неотложната помощ, да има телефон, който да е предоставил свободно на гражданите“.



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна