Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на БЛС даде мандат за подписване на нов 3-годишен рамков договор с НЗОК

75-и извънреден събор на БЛС
Снимка: БГНЕС

Ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) даде мандат за подписване на нов тригодишен рамков договор със здравната каса (НЗОК) при определени параметри. Това решиха делегатите на 75-ия извънреден събор на съсловната организация, който се проведе в София.

Според решението на събора, Българският лекарски съюз може да подпише новия рамков договор, ако са изпълнени определени условия, за които има постигнато съгласие с Надзорния съвет на здравната каса.

Сред новите моменти в текстовата част на проекта на Национален рамков договор за периода 2023-2025 г. са:

- Да няма ограничение в броя на направленията, които личните лекари могат да издават на хронично болни пациенти, за да проследяват състоянието си при специалист.

- Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място своя мобилен телефонен номер, но ще трябва да има посочен актуален такъв на лекарската практика.

- Друг параметър ще са санкциите за лекарите. Те няма да се натрупват при едни и същи нарушения, а когато нарушението е първо, ще се дава предписание, вместо да се налага глоба.

- Болниците пък ще могат да прехвърлят до 10% от леглата си от една клиника в друга от същия тип, когато за другата има чакащи пациенти, а няма свободни места.

- Приемащ лекар в болница вече ще може да бъде и без специалност, а лекарите, които специализират, ще могат да извършват лечебни дейности като  изпълнител под надзор на специалист.

Делегатите на Събора на БЛС бяха информирани за постигнатата принципна договореност с цел подпомагане на иновациите да има целенасочено финансиране по отношение на роботизираната хирургия.

Какви ще бъдат цените на медицинските дейности и в какви обеми лекарите и лечебните заведения ще ги предоставят на здравноосигурените хора, ще се договаря между БЛС и НЗОК след приемането на новия бюджет на здравния фонд. Към момента не е ясно кога ще се случи това.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна