Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последните социологически проучвания в Гърция показват променена политическа карта

Лидерът на партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис (на първия ред в центъра) и новоизбраните депутати положи клетва в гръцкия парламент, Атина, 28 май 2023 г. Законодателният орган обаче работи около 24 часа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Последните социологически проучвания в Гърция променят политическата карта, предава кореспондентът на БНР. Несъмнено се очаква вотът в южната ни съседка да бъде спечелен от консерваторите от "Нова демокрация", но под въпрос е дали ще съставят самостоятелно правителство.

Според  последните проучвания на общественото мнение се очаква вместо пет в парламента да влязат седем партии. Всички агенции посочват голямата преднина на управляващите консерватори от "Нова демокрация". Фаворитът на изборите е известен, но според очакванията е необходимо повече от 43% от гласовете, за да състави Кириакос Мицотакис самостоятелно правителство.

В предизборната кампания за вота на 25 юни се акцентира върху икономическата програма на партиите. Общото между всички е предложението за увеличаване на заплатите и намаляване на данъците.

В същото време Мицотакис изрази недоволство, че има предполагаема намеса на турското консулство в Комотини в полза на двама кандидати за депутати от СИРИЗА, които са мюсюлмани. От опозицията предупредиха бившия премиер да не коментира религиозната принадлежност на депутатите.

Поради положителна проба за Covid 19 Мицотакис прекрати участие в кампанията за седмица.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна