Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литургия, шествия и водосвет за Свети Дух в Кипър

Църквата „Св. Варвара“ в Никозия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър днес се отбелязват църковния празник на Свети Дух. Според най-разпространения обичай всички трябва да се намокрят в морето или като се пръскат и заливат с вода, като символ на пречистването на тялото и душата.

Денят на Свети Дух е официален почивен ден в Кипър и е изпълнен с много прояви във всички крайбрежни градове.

Празникът започва с божествена литургия, шествия и водосвет. В морските води ще бъде хвърлен Светият кръст, като церемониите за тяхното освещаване привличат много хора.

В народната традиция денят на Свети Дух се отбелязва и като ден на Потопа, т. нар. Катаклисмос, затова ритуалът изисква всички да се намокрят.

Днес е и кулминацията на тридневния Фестивал на Потопа, заради чиято богата програма от събота в крайбрежните градове масово се стичат местни и чуждестранни туристи.

В последния му ден са включени много водни състезания, музика, танци и забавления. Фестивалът ще завърши тази вечер с големи концерти на звезди на кипърската и гръцката музика.

Въпреки, че с празничните прояви се почита водата, язовирите не "оправдават" името им. В момента те са запълнени до 65% от обема им при 87% през миналата година. През седмицата и през уикенда на острова избухнаха и редица пожари.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна