Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно заседание на НС за избиране на Министерски съвет

| обновено на 05.06.23 в 21:35
Снимка: Ани Петрова

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на утре, 13.00 часа, съобщиха от пресцентъра на НС. 

В дневния ред са включени три точки - избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерския съвет и избиране на Министерски съвет

По-рано днес на среща с президента Румен Радев представителите на парламентарна група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Николай Денков – излъчен за кандидат за министър-председател от втората по големина политическа сила в 49-ото Народно събрание, представи съгласно конституционната процедура, състав и структура на Министерски съвет.
След срещата държавният глава подписа указа до 49-ото Народно събрание с предложението на втората по численост парламентарна група за министър-председател, съобщиха от пресекретариата на държавния глава.
"На всички ни е нужно успокояване на ситуацията. Да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президенстската институция работят заедно", каза Денков при връщането на изпълнения мандат.
Номинираният за министър-председедател не се притеснява от протести:
"Не виждам от какво могат да бъдат недоволни хората. Трябва да се изтегли този бюджет, в максимално кратки срокове да се направи нормален бюджет, без този абсурден дефицит".
Той коментира и реформите в службите за сигурност, предизвикала напрежение с президента:
"Службите са избрани в момента от един-единствен човек и това е президентът Радев през служебните правителства. Ние искаме изпълнителната власт да си свърши работата заедно със службите - иначе тя не може да работи".
"Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ-СДС разполагат с общо 131 народни представители, които трябва да формират мнозинство за избор на предложения кабинет.
"Възраждане" свикаха свои привърженици на демонстрации пред Народното събрание против ново правителство с този мандат. Първата демонстрация се очаква утре - по време на гласуването на кабинета, а втората ще е в събота.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна