Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристина Палазова: Да се обърнем към корените и да разплетем родовите си нишки

Фрагмент от книгата „ Разкази от корена“ на Кристина Палазова
Снимка: Славена Илиева

Кристина Палазова е гост в „Нощен Хоризонт“ и тя ни отвежда към ролята и силата на рода, към корена.

Кристина Палазова първо е разследващ полицай, завършила е право, а след това и психология на здравето.

Написаните истории са вдъхновени и тясно свързани с  родопската мистична действителност. Герои са обикновените родопчани, сред тях са и  видни хора от нейния род.

Потомка е на Хаджи Ангел Ников Каишев - родопски родолюбец, радетел,живял в не леките условия и по време на османската власт. Но и разбираме от нея,че това е „ огромен дълг, повод за гордост, но  и голяма отговорност“!„ Бил е дарител, родолюбец, построил е българска църква, една от стаите му е била превърната в българско училище,  изучил е шестимата си сина на български език, вкарал е от гръцко първата камбана в родното село, бил е основен църковен дарител ...“

Макар и първа книга, Кристина Палазова вече е носител на няколо престижни награди за разказите си.

„Тук сме не само да се ограничим върху собственото си битие, а да бъдем полезни за цялото, за общността в земния ни път!“, казва авторката.

Кристина Палазова

Кристина Палазова започва да пише през 2020 г. по време на пандемията. На заглаванта страница са изобразени дърво с корени, особена църква и ключ, част от разказите й в книгата. 

С дебютната си книга „ Разкази от корена“ се отправяме към красивите Родопи, с цел да се докоснем и да научим повече за вътрешното й аз, към интуицията, за силата на корените и род.

Те и провокират, за да се замислим във всеки един момент за ценното,  да опознаем традициите, най-вече корените си  и необходимостта да се обърнем към тях, за да те да ни дадат сила и да изживеем по-пълноценен начин този живот.

„ Стигнах до този извод,че всички сме едно цяло и именно заради това реших да разплета родовите си нишки, защото ние не сме самотни пъзелови парченца, а сме част от родовото цяло“.

Ние сме дървета, които трябва да бъдат гордо извисени, непоклатими и стабилни, благодарение на мощните си корени!  И дори те да са невидими, те са там и ни крепят, разпростират се в недрата ни бълграски като в подземна кора и се преплитат  в други корени на друг род, за да ни превърнат в народ и това са същността и цялото! “, смята още Споделя Кристина Палазова. И допълва:

„Ако не познаваме и не изслседваме миналото си няма как да търсим щастие в настоящето“.

Родопският говор е вплетен в разказите й. Ще научим нов говор, ще разберем, че „клин“ означава родопска баница с ориз; „бърканица“ е вид млечна напитка подобна на айрян; „кардио“ е зеле,“ кападалия“ означва наперен; „кабахат“ е грях;

В разкази като „Прошка“, „Обет“, „Дълг“, писталеката ни подканя „ да подсилим духа си и  да сме по – осъзнати!

Представянето на първата  й книга „Разкази от корена",  ще е на  07.06.2023 г. от 19.00 часа в бар "Сингълс".

"Преди не вярвах, но вече зная,че когато осъзнаем, че сме част от едно родово цяло...В нас се влива невероятна родова сила, която ни помага да открием мисията и предназначението си тук и сега.“

Тиражът на книгата е изцяло благотворителен.

Със закупуването на книгата й „Разкази от корена“ ще подкрепите фондация " Искам бебе". Нейният път е тясно свързан също и с не леката й  борба да има деца, именно от там тя е получила помощ до сбъдването на  нейната мечта.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени