Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 28 май-5 юни 2023

7
Победителите в Parangalitsa VK 2023
Снимка: Владислав Русев

Никола Калистрин завоюва първото място в "Парангалица Вертикален километър". Най-добрият ни ски-алпинист пробяга трасето с дължина 3,3 км и с 830 м денивелация за впечатляващите 33:43 минути. За трета година състезанието беше в календара на Световните серии по вертикален километър. Две минути след Калистрин финишира италианецът Matteo Lora, а трети - Течно Жеков. При жените победи белгийката Charlotte Cotton (43:37), следвана от Екатерина Осичкина и Мария Николова. Метеорологичните условия бяха динамични - дъжд, мъгла, слънце, силен вятър, а високата част на планината беше покрита с обилен сняг. Още две дисциплини имаше в тазгодишното издание на "Парангалица Рън" - скай и скай маратон. Тенчо Жеков, който предишния ден стана трети във вертикалния километър, победи в ская - 23 км за 2:36:15 часа. При жените първа финишира Мартина Заднепровска, с време 3:25:07.  В най-дългата дистанция скай маратон, 42 км победиха Йордан Тодоров (4:48:24) и Мария Цочева (6:13:20). Състезанията са контролни стартове за определяне на националния отбор за предстоящото Европейско първенство по скайрънинг за мъже и жени в Черна гора и за Световното първенство за юноши и девойки в Италия. 

Никола Калистрин
Снимка: Владислав Русев

Антония Григорова зае 16 място във втория си старт от Световните серии по скайрънинг - в Hochkönig, Австрия. Заради наличието на много сняг в най-високата точка на трасето, то беше променено, но не и скъсено - 31 км, с 2300 м изкачване. Българската бегачка го измина за 5 часа и 43 минути.

Иван Гръблев победи с нов рекорд по трасето в крос триатлона "Лъвско сърце Утопия". Над 500 състезатели от страната и чужбина участваха в третото издание на състезанието. То се проведе в парк "Росенец" край Бургас и включваше 1,5 км плуване, 40 км колоездене и 10 км бягане. Пълните резултати можете да видите тук. Организаторите подготвят още едно голямо събитие тази година - осмото издание на "Лъвско сърце Ултра" - най-големият крос триатлон в България, който ще се състои в първите дни на септември в Приморско.


Снимка: Александър Вълчев

Николай Русев зае 21 място на 4-тия кръг от Световната купа за мъже и жени в дисциплината "боулдър", който се проведе в Прага. Българският катерач направи 3 топа и 5 зони и се размина на косъм с полуфиналите, тъй като за тях се класират първите 20. Трябва обаче да се отбележи, че Ники остави зад себе си имена като Шон Бейли, САЩ, Алекс Мегос Германия, Алберто Лопес, Испания и Якоб Шуберт, Австрия. Победиха Dohyun Lee от Южна Корея (при мъжете) и Oriane Bertone от Франция (при жените). Следващият кръг от Световната купа с българско участие започва на 9 юни, в Бриксен, Италия.

Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей
Снимка: Личен ахрив на Jamling Tenzing Norgay

Световната алпийска общност отбеляза 70 години от първото изкачване на Еверест. На 29 май 1953 г. новозенландецът Едмънд Хилари и шерпът Тенсинг Норгей стъпват на най-високия връх на планетата, след като изминават станалия по-късно известен като "нормалния път" откъм Непал. По това време върхът е затворен откъм Тибет и единственият възможен достъп е откъм Непал, който позволява по една експедиция годишно. През 1953 г. швейцарска експедиция стига на 240 м под върха, но се връща заради влошаване на времето. Година по-късно натам се отправя експедиция от 400 души (включително 362 носачи и 20 шерпи), организирана от Британския хималайски комитет и ръководена от Джон Хънт. Едмънд Хилари е разпределен в свръзка с шерп, а не с британец и за малко не напуска експедицията заради недоволството си. В 11:30 часа местно време на 29 май двамата първи стъпват на върха. Хилари прави снимка на Тенсинг, а снимка на Хилари няма заради неумението на шерпа да работи с фотоапарат. Известието за изкачването на върха достига Великобритания в деня на коронацията на кралица Елизабет II. Впоследствие Хилари и Хънт са посветени в рицарски звания, а Тенсинг получава от британското правителство медал „Свети Георги“.

В седмицата, в която беше отбелязана годишнината от историческото изкачване на Еверест, от върха, към който тази пролет се отправиха няколкостотин души, беше показано смущаващо видео с отпадъците, останали след експедициите тази пролет. Тензи Шерпа публикува видеото в Инстаграм с надпис: "Много палатки, празни кислородни бутилки, стоманени купи, лъжици, дамски превръзки, хартия". Въпреки кампаниите на непалските власти за почистване, както и задължението участниците в експедициите да свалят определено количество боклук, струпването на прекалено много хора няма как да не доведе и до много отпадъци. 

Елизабет Хоули

Междувременно, 60 години след създаването на т.нар. Хималайската база данни от Елизабет Хоули от там обявиха, че повече няма да интервюират участниците в комерсиални експедиции. Вместо това, екипът на организацията ще се фокусира върху "нови и интересни маршрути по осемхилядниците и другите върхове, както и върху нови и технически предизвикателни върхове, изкачени в алпийски стил". 

Германският алпинист Луис Щитцингер (Luis Stitzinger) загина под връх Канчендзьонга. 54-годишният мъж изчезна на 25 май на около 8500 м височина. Пет дни по-късно тялото му беше открито на 100 м по-надолу. Щитцингер беше един от най-дейните германски алпинисти, като изкачваше осемхилядниците без допълнителен кислорпод, а после се спускаше със ски от тях. Канчендзьонга беше неговият десети осемхилядник, като планът му беше да осъществи първото цялостно спускане със ски от този връх. Луис Щитцингер и партньорката му в живота и алпинизма Аликс фон Меле (Alix von Melle) бяха гости на Банско филм фест през 2012 г. Повече за постиженията им можете да прочетете тук
Аликс и Луис
Снимка: Александър Пенков
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна