Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според годишния доклад на АКФ

Антикорупционните институции - с "широко затворени очи"

Даниела Пенева
Снимка: Елисавета Белеганска

Антикорупционният фонд (АКФ) представи за пети път своя годишен мониторингов доклад върху дейността на държавните институции срещу корупцията по високите етажи на властта. Озаглавен е „Антикорупционни институции 2022. Широко затворени очи“.

„От направен направения анализ сме установили, че дейността на антикорупционните органи не отразява същинското състояние на корумпираност. По отношение на наказателното преследване сме представили 56 ключови разследвания за корупция (от прокуратурата и практиката на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество - КПКОНПИ). От всички тях 15 са приключили с оправдателни присъди и само 4 - с осъдителни. Всички останали разследвания не са приключили, а пък от страна на антикорупционната комисия от 124 разгледани решения по същество само 25 са установили конфликт на интереси.

На практика не е отразено същинското състояние на корумпираност. Излиза, че виновни лица за извършени корупционни деяния на практика няма“, коментира пред БНР-Радио София Даниела Пенева от Антикорупционния фонд. Тя е правен експерт, професионалният ѝ интерес е насочен към работа в помощ на развитието на гражданското общество, в частност постигане прозрачност в работата на обществените институции, и изследване и анализ на корупционни практики.

За последните 6 години единствената нова осъдителна присъда с ефективно наказание лишаване от свобода е по отношение на районния кмет на „Младост“  Десислава Иванчева, се казва в доклада.

По изчисления на АКФ прокуратурата има едва около 20% успеваемост по държавното обвинение. От всички случаи, свързани с корупция, само 4 случая са успешни, които са успели да осъдят лицето за извършено престъпление.

„Ние сме стигнали до извод, че всички дела, образувани пред граждански съд от страна на комисията срещу граждани, дори не са свързани с разследване или противодействие на корупцията. И това поради тази причина ние поискахме достъп до информация от страна на комисията, но тя не ни предостави решенията си, с които сезира съда за отнемане на незаконно придобито имущество на граждани. Това е и основен проблем с прозрачността от страна на комисията“, отбеляза още Пенева.

Чуйте разговора на Елена Пъневска.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!