Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Бургас започват честванията на 100-годишнината от рождението на Апостол Карамитев

В Бургас с ретроспективна изложба и документален филм започват честванията на 100-годишнита от рождението на големият актьор Апостол Карамитев. В 18:00 часа след откриването на изложбата пред Културния дом на нефтохимика БНР Бургас в открито студио ще излъчи архивни записи на Апостол Карамитев от Златния фонд на Българското национално радио. Междувременно от община Бургас обявиха, че започва подписка за присъждането на общественото звание почетен гражданин на незабравимия бургаски актьор.


Откъси от "Малкият принц" на Антоан дьо Сент – Екзюпери и други записи от златния фонд на БНР с гласа на великия Апостол Карамитев ще звучат тази вечер в откритото студио на БНР Бургас, каза директорът на радиото Кирил Костадинов:

"Той е изключително много е съдействал на Българското национално радио и има наистина безценни неща в Златния фонд на БНР. Радиото разхолага с една безценна съкровищница от гласове и един от най-запомнящите се е този на Апостол Карамитев. След 18 часа ще можете да чуете автентичния му глас."

На 12 пана двустранно, пред Културния дом на нефтохимика, ще бъдат показани архивни снимки от фирми и постановки, както и снимки от афиши и срещи с публиката на Апостол Карамитев. Изложбата е озаглавена „Многоликият Апостол Карамитев“ и ще остане там до края на годината.  Снимките са предоставени на държавния архив в Бургас от двама дарители.

Честванията на юбилейната годишнина от рождението на Апостол Карамитев ще продължат и през август с панорама от 8 филма с участието на голямия актьор. Те ще бъдат прожектирани на откритата сцена Охлюва в Бургас. А тази вечер ще бъде излъчен биографичния филм създаден от неговия син Момчил Карамитев. От 2009-а година досега филмът е получил много международни награди. Той разказва за живота и кариерата на обичания български актьор. 

"Един път се случва човек да празнува 100 години на майка си и баща си. Не винаги се случва в човешкия живот, така че за мен това е много вълнуващо. И много ви благодаря, защото вие сте хората, които поддехте тази инициатива. Тя не идва нито от Министерството на културата, нито от Министрество на образованието, нито от по-висша инстанция, това дойде директно от вас и съм ви много благодарен."

Бургас трябва да чува гласа на Апостол Карамитев и да усеща неговото присъствие през цялата година, заяви арт мениджъра Маруся Русев:

"Той продължава да бъде жив в съзнанието и спомените на хората, които са го познавали, които са имали възможност да се докоснат до него. Филмите му са безсмъртни. Той завинаги ще си остане любимец на публиката."

Община Бургас очаква от Министерството на културата да бъдат осигурени средства за създаването на мултимедиен спектакъл посветен на Апостол Карамитев, предстоят и още прояви свързани със 100-годишната на актьора.


По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна