Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигнали за мечки в населени места в общините Троян и Априлци, кметове търсят съдействие от държавата

Кафява мечка
Снимка: БНР архив

В общините Троян и Априлци зачестяват сигналите за поява на кафява мечка в населените места. В тази връзка кметовете на Черни Осъм и Априлци са потърсили съдействие от държавните институции за предприемане на мерки за решаването на проблема и преустановяване на практиката да се разселват мечки от един район в страната в друг.

През последните дни зачестиха и публикациите в социалните мрежи на клипове и снимки на поява на кафява мечка в районите на Троянско и Априлци. Кметът на село Черни Осъм Марин Сираков поясни, че до него има седем сигнала и затова той е уведомил Министерството на околната среда и водите:

"Мечката, която създаваше проблеми на територията на Габрово, я хванаха и я пуснаха на територията на Черни Осъм. Апелирам за преустановяване на пускането на кафява мечка на територията на Черни Осъм в границите на Централен Балкан."

Кметът на Априлци Тихомир Кукенски допълни, че въпросната мечка е видяна и там: "Тя обаче толкова се е социализирала с хората, че вече е чест гост и в Априлци. Рови в кофите за боклук, беше на 300метра от детската градина в кв. "Видима", миналия ден беше на бензиностанцията. В тази връзка изпратих писмо до Изпълнителната агенция по горите да вземат някакви мерки, защото тя, колкото и да е добронамерена към хората, ще се стигне до някакъв инцидент."

Кметът на Троян Донка Михайлова каза, че е информирана за поява на мечка в махала Баба Стана до село Орешак: "Мечка, която се проследява от горските стопанства с GPS устройство. Тъй като тя очевидно няма респект от хората, би могла да бъде опасна. Предупредени са хората от селото."

До момента няма сигнали за инциденти предизвикани от мечки, но кметовете на селата са уведомени как да действат при подобни ситуации.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени