Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев прие служебните министри и им благодари

Снимка: БГНЕС

“Само преди 10 месеца посрещнахте държавата във вихъра на един коктейл от кризи. Рекордни цени на горивата и инфлация и други кризи”. Това заяви президентът Румен Радев при посрещането на служебните министри в президентството.

“Въпреки ограничения инструмент на служебното правителство вие решихте и стратегически за България въпроси. Вие завършихте интерконектора с Гърция, но и стартирахте този със Сърбия. Дадохте спокойствие на следващите правителства. В момента по статистики България има най-ниските цени на горивата и това е заради успеха, който постигнахте, а именно Лукойл да се съобразява с българските власти и да заплаща данъци тук. България благодарение на вашите усилия и професионализъм се утвърди като важен енергиен фактор”, каза още Радев.

“Благодаря ви, че организирахте честни и прозрачни избори, че разработихте ПВУ и съдебната реформа, привлякохте и първия транш по плана 2,7 млрд. лв. Дори в последния ден сключихте меморандум с турската страна за втора ЖП линия. Работихте неуморно за привличане на инвестиции и те са нарастнало многократно. Успяхте да преодолеете и премахнете тежки санкции, които стоят в екологията от ЕК”, подчерта още Радев.

„След години на застой отпушихте процеса на модернизацията на българската армия. Дадохте ясен срок за Шенген, с много работа и дипломация и се надявам редовното правителство да изпълни тази цел. Отвоювахте лидерска роля на страната ни в региона с инициативи, с иновативни подходи, които водят към укрепване на сигурността и повишаване на взаимното доверие”, каза още президентът.

“Вие успяхте, защото показахте, че страната ни може да се управлява отговорно и отчетливо, защото бяхте сплотен отбор с една кауза - България и благоденствието на българския народ. В МВР започнаха оздравителни процеси, няма как да не засегна и огромния прогрес, който направихме в здравеопазването със спешната медицинска помощ по въздуха. Вие успяхте, защото показахте характер в отговорността да взимате важни решения за бъдещето. Раздадохте се до край, но най-голямото удовлетворение за вас е, че дадохте спокойствие и придвижихте страната напред”, коментира още Румен Радев.

“България ще продължи да разчита на вашия професионализъм, отговорност и пример. Благодаря ви, че работихте всеотдайно и почтено за България”, допълни още Румен Радев.

"Ние започнахме своята работа, в среда, в която държавата беше поставена на пауза, където кризите следваха една след друга, в среда, в която имаше несигурност как хората ще прекарат зимата”, каза от своя страна вече бившият служебен министър Гълъб Донев.

“Осигурихме най-евтиния газ в Европа, на гражданите осигурихме спокойствие, предвидимост и сигурност за функционирането на всички обществени системи. Показахме на инвеститорите, че България създава среда, в която може да се инвестира”, каза Донев.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна