Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дом на киното с ново ръководство до провеждането на конкурс

Снимка: БГНЕС

След новината за оттеглянето на "Арт фест" от управлението имаше реална опасност за арт хаус киното на София да затвори. За радост, това няма да се случи и в следващите месеци управлението се поема от "Purple Rain", компания зад която стоят имената на Борислав Чучков, Цанко Василев и Ради Георгиев. Тримата участват в обявения от Съюза на българските филмови дейци конкурс за нов наемател на киното. Предвид краткото време за сериозен анализ на имота и нужните инвестиции, е взето решение "Purple Rain" да поемe управлението и програмата на киното за следващите няколко месеца, време, в което СБФД ще може да се подготви за провеждане на конкурс, който да определи новия наемател за следващите години.

"Изненадата ни беше голяма, а времето изключително кратко, за да можем да направим сериозен анализ. Когато дългогодишен партньор реши да напусне, се светват всички червени лампи и сега трябва да се видят положителните и отрицателите страни на ситуацията. Най-важното за нас е киното да не затваря, защото това ще е удар по културата ни. Щастливи сме, че ще можем да помогнем в този труден момент“, споделят тримата.

А те са:

Борислав Чучков роден е през 1975 г. Средното си образование завършва в музикално училище "Любомир Пипков“, а след това продължава висшето си образование в НАТФИЗ със специалност "Актьорско майсторство“, в класа на проф. Стефан Данаилов. Завършва магистратура в Media Business School в Ронда, Испания, със специалност European Audio-Visual Management. Член е на две от най-големите нетуърк организации в Европа, ACE (Ateliér du Cinéma Europeén)и EPC (European Producers Club). Основава първата си филмова продуцентска къща SIF309 през 1994, а през 2003 заедно с Виктор Чучков създават "Чучков брадърс". Борислав Чучков е продуцирал и копродуцирал над 15 български и европейски филма, с множество фестивални и зрителски успехи, сред които: "Тилт“, "Уестърн“, "„Снимка с Юки“, "Синът на София“, "Защо аз?“, "18% сиво”, "Шекспир като улично куче“ и др.

Цанко Василев – роден през 1974 г. в София. През 2009 г. завършва бакалавър със специалност "Филмова и телевизионна режисура", а през 2015 г. получава степен магистър със специалност "Културен мениджмънт и визуални комуникации“. Цанко Василев е продуцент на редица късометражни, игрални, документални и рекламни филми, както и създател и директор на Международния фестивал за късометражно кино IN THE PALACE. Съосновател на Българска фестивална асоциация. Бил е жури на многобройни филмови фестивали у нас и в чужбина и куратор на програми от игрално, анимационно, документално и експериментално кино, нови медии и дигитални изкуства. Работи по реализацията на пълнометражния си дебют.

Ради Георгиев –  роден през 1981 г. в София. Ради се занимава с PR и маркетинг вече над 17 години. Започва кариерата си в голяма рекламна агенция, работи в телевизии като маркетинг директор, а от 7 години е съсобственик на 8pm – PR студио, в което акцентът на работата е свързан с култура, образование и шоубизнес. През тази година очаква да се дипломира като магистър от НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ със специалност "Мениджмънт в екранни изкуства“.  Той е един от създателите на Sofia Summer Fest, летният фестивал на София, чието четвърто издание предстои през тази година.

Ради Георгиев гостува на "Артефир", чуйте разговор на Димитрина Кюркчиева с него.

Снимка – БГНЕС

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!