Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия разби мрежа за трафик на нелегални имигранти с връзки и в България

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС

Германската полиция е разбила мрежа за нелегална имиграция, обвинена в трафик на стотици хора при "нечовешки" условия, като шестима заподозрени са арестувани при обиски в Германия, Румъния и България. Смята се, че заподозрените са вкарали най-малко 560 души на германска територия и повече от 300 мигранти в Румъния, съобщи федералната полиция, цитирана от АФП.

 Участниците в групата са принуждавали мигрантите да пътуват в претъпкани камиони, пише германското издание "Билд".

"Общо около 200 полицаи и други служители на правоприлагащите органи извършиха днес по време на операцията обиски в 16 обекта в Румъния, България и Есен-Щеле, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Шестима предполагаеми членове на трафикантската мрежа бяха задържани в Германия, Румъния и България", се казва в комюнике на германската федерална полиция. 

По време на мащабната акция в Румъния - в района на Тимишоара, Арджеш и Арад, са претърсени жилища, в които са били настанени мигранти. Четирима от заподозрените са били арестувани в Румъния, един заподозрян е бил задържан в Германия, а друг - в България.

По време на обиските следователите заявиха, че са осигурили доказателства, включително три "ценни автомобила", няколко мобилни телефона и пари в брой.

"Арестуваните лица сега ще бъдат изправени пред съответните компетентни органи", заяви полицията.

Разследванията по случая са започнали след свидетелски показания, събрани от турски и сирийски граждани в районите, граничещи с Австрия, Чехия и Полша. Мигрантите са били превеждани през т.нар. "Балкански маршрут", като участниците в мрежата са използвали камиони, с които са превозвали мигрантите скрити сред прекарваната с тях стока "при нечовешки условия в продължение на няколко дни".

След огромен наплив през 2015-2016 г., през последната година в Германия се наблюдава ново увеличение на броя на търсещите убежище. Миналия месец правителството на канцлера Олаф Шолц се споразумя за по-строги мерки, включително нови партньорства със страните на произход на новопристигналите, за да ги приема обратно, припомня АФП. 



По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени