Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеевски: Проектът на ДПС за конституционна реформа ще бъде публикуван днес

Депутатите от ДПС Ахмед Ахмедов и Делян Пеевски (дясно) преди началото на редовното заседание на парламента.
Снимка: БТА

Днес проектът на ДПС за конституционна реформа ще бъде публикуван, посочи депутатът Делян Пеевски, който от вчера е член на постоянната парламентарна комисия по конституционни въпроси.

Той поясни, че това са предложенията, които е обявило Движението преди повече от година:

"Предполагам, до един час ще бъде на нашия сайт и на български, и на английски. Може да се запознаете и ще говорим".

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов от своя страна отново потвърди позицията на партията в подкрепа на отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. В парламента той попита ПП-ДБ защо не търсят тяхната подкрепа за промени в Конституцията, а разговарят само с ДПС:

"Пеевски е чест гост в стаята на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Големият въпрос е защо от "Промяната" и "Демократична България" не търсят подкрепата на третата политическа сила, а на четвъртата. Имайте предвид, че една част от нещата, които те заявяват като желание, примерно за премахване дори на института на главния прокурор, всъщност ние го говорим това нещо от две години и това е наша идея". 

Според Костадинов конституционната реформа не трябва да бъде на всяка цена. Той предложи американския модел на прокуратура:

"Ние винаги сме казвали, че моделът, който за нас е най-добър, е този, който съществува, примерно, да кажем, в Съединените щати, където главният прокурор всъщност е министърът на правосъдието. Големият проблем обаче е, че ако там имаме изградена институционална демокрация, при нас няма, нали? Така или иначе имаме сливане на власт и в този случай, като си помисля какви хора стават министри на правосъдието, би било изключително опасно, но ако търсим не сегашния субективен подход, а обективният, за бъдещето, най-доброто решение е това".

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна