Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старозагорският Зоопарк се разраства с още 60 декара

Продължава практиката за нарушаване на забраната посетителите да хранят животните

3
Обновеният зоопарк в Стара Загора
Снимка: БГНЕС

Община Стара Загора ще кандидатства по програма на Министерството на околната среда и водите за увеличаване с още 60 декара на площта на Зоопарка в града, съобщи в интервю за Радио Стара Загора заместник - кметът Милена Желева. По думите й отварянето на програмата ще се случи до края на годината, а общината вече подготвя проектната документация. Избраният терен се намира над сега съществуващия Зоопарк и в момента се правят огледи. По данни на Общината, след ремонта, старозагорският Зоопарк е най-посещаваният туристически обект в града, съобщи още Милена Желева. 

Наред с добрата новина се наблюдава и тревожна тенденция - въпреки забраните, предупредителните табели и камерите за наблюдение, продължава практиката  посетителите да хранят животни, каза още Желева. 

Кадри от последното фрапантно престъпване на правилата  са били публикувани в Тik Tok, и то от самите нарушители. Клипчето, на което се вижда как млада двойка внася месо в Зоопарка с което храни дивите котки, по-късно е било изтрито. Но не и преди да бъде свалено от специалистите в Общината, подчерта Милена Желева. Тя разказа и че видеонаблюдението запечатва моменти в които малки деца се намират зад защитните бариери в непосредствена близост до клетките на дивите животни с идеята да бъде направена най-добрата снимка или пък селфи. 


"Това поведение е опасно - не само за животните, защото те не са  опитомени. Ако става въпрос за човешка близост те са свикнали само с хората, които се грижат за тях, друго човешко присъствие или непремерено поведение за тях е стрес, притеснително е и те реагират. Опасно е не само за обитателите на Зоопарка, но и за хората - всички помним случая с понито, което нахапа ръката на посетителка при подобно нарушаване на правилата" , каза още  Милена Желева. 

По думите й проблем с нерегламентираното хранене на животните има във всички зоопаркове в България. 

"След ремонта на нашия, това е най-посещаваният туристически обект в Стара Загора. В случаи като 1 юни опитваме да подсилим охраната заради пика на посетители. Нашите служители докладваха за случай, при който се е наложило да помолят компания да напусне пределите на Зоопарка, защото се е оказало, че младежите са употребили алкохол.  Това е единият от начините за реакция. Отделно, ако нарушителите пожелаят отново да посетят Зоопарка и бъдат разпознати, достъп до обекта им се отказва", разказа още Милена Желева. 

Тя допълни, че може би е време Българската асоциация на зоопарковете и аквариумите да  координира  усилия към промяна на нормативната уредба. Която да позволи и по-строги санкции за нарушителите. 

Освен предстоящото разширение на Зоопарка, от Общината съобщиха още една добра новина - до дни  на територията на обекта врати отваря и Образователният център, част от който ще е и така очакваното Зооучилище. Цялото интервю със заместник- кмета на Община Стара Загора Милена Желева можете да чуете в прикачения файл 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна