Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската опера и балет с богата лятна програма

Снимка: Софийска опера и балет

Поредно лято артистите от Софийската опера и балет няма да почиват, защото са подготвили сценични версии на най-добрите си спектакли, които ще покажат на няколко локации в страната под открито небе. Черити са летните фестивали, които може да очаква публиката.  

14-то издание на „Опера в парка“, осмото на „Опера на върховете“ и четвъртото на „Музи на водата“ е подготвила трупата на Софийската опера и балет. Новият фестивал това лято е Вагнеров, в който са включени „Пръстенът на нибелунга“, „Тристан и Изолда“, „Парсифал“ и „Летящият холандец“. На него постави акцент директорът на операта акад. Пламен Карталов не само защото е нов фестивал, а защото намерението му е след 13 години публиката да види един нов, втори режисьорски прочит на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“, като посвещение на 210 години от рождението на Рихард Вагнер. Новата продукция е и едно ново преосмисляне на първия български „Пръстен“ на сцената на Софийската опера, създаден само с български артисти, в периода 2010 - 2013-та година. 

„През последните 13 години е традиция на нашия прекрасен театър да направи едни завой от традиционната българска, италианска и руска класика  и да отиде към един репертоар, който  е световен и европейски. Ние тръгнахме убедено  и представихме нашето изкуство“

Четирите части на новата постановка „Пръстенът на нибелунга“ „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“ публиката ще види между 8 и 13 юли. „Тристан и Изолда“ ще се играе на 13 юли, а „Парсифал“ на 25-ти следващия месец. Един от Вагнеровите спектакли – „Летящият холндец“, ще бъде показан на под открито небе – на сцената на Панчаревското езеро на 29 и на 30 юли.  

Пак там – на Панчаревското езеро, за четвърта поредна година публиката е канена на фестивала „Музи на водата“. Освен „Летящият холандец“, в края на юли и хитовия мюзикъл „Мама миа!“ през август, на специалната платформа ще се изяви балетът на Софийската опера, разказа примабалерината Боряна Петрова: 

„Идеята на академик Карталов за оперни и балетни спектакли на открито е една чудесна инициатива. За публиката това също е нещо различно. Започваме с „Лебедово езеро“ на 14, 15, 16 юни и 20, 21 и 22 юли. Продължаваме с „Дон Кихот“ и „Кармина Бурана“.

„Сън в лятна нощ“, „Кармен-сюита“ и „Болеро“ допълват програмата на фестивала „Музи на водата“, като и трите спектакъла ще са през август. Пак в най-отпускарския месец артистите ще играят и на осмото издание на „Опера на върховете“ на Белоградчишките скали. Там освен балетите „Кармина бурана“ и „Дон Кихот“, ще има и премиера. На 4, 5 и 6 август, от 20 часа публиката ще може да види за първи път „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини.  

Най-старият фестивал на открито – този в парка на Военната академия в столицата, ще има своето 14-то издание, което започва още този месец. Там спектаклите са само детски. От 24 юни до края на юли най-малките зрители са канени на „Концерт за бебоци“, „Трите прасенца“, „Изгубената принцеса“, „Вълшебната флейта“, „Вълкът и седемте козлета“, „Мечо пух“, „Червената шапчица“ и „Шегобийко на острова на чудесата“. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени