Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Освен с образованието по-голям проблем всъщност имаме със съдебната система", посочи журналистът

Юлиан Ернст: Учителската стачка в Румъния не създава политически проблем

"Двете големи партии в трипартийната коалиция - либералите и социалдемократите, се разбират чудесно. Те ще намерят начин да останат заедно, дори и ако трябва с цената на това да изключат по-малкия партньор в коалицията"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Коалиционното правителство с ротационни премиери не e български патент, не сме го измислили ние. Този формат на управление действа вече година и половина в Румъния. Северната ни съседка се управлява от трипартийно коалиционно правителство. То включва двете най-големи партии - Социалдемократическата и Национално-либералната, както и по-малкият Демократичен съюз на унгарците в Румъния. Кабинетът беше сформиран през ноември 2021 г. с уговорката премиерският пост да премине от лидера на либералите Николае Чука към председателя на социалдемократите Марчел Чолаку през пролетта на тази година.

Едно събитие обаче забави ротацията - националната стачка на учителите, която вече трета седмица блокира образователния процес в Румъния. Заради протеста премиерът Николае Чука отложи предаването на щафетата на Марчел Чолаку, като обясни, че това ще се случи след края на стачката. Тя обаче продължава. Вчера хиляди учители излязоха отново на протест в центъра на Букурещ. Недоволството не стихва въпреки договореното още по-голямо увеличение на стартовата заплата за учител с цели 45 процента.

Какъв е румънският опит за коалиционно ротационно управление, може ли последните събития да доведат до напрежение сред коалиционните партньори и колко дълбока е кризата в образователната система на Румъния? Отговорите - в интервюто с журналиста Юлиан Ернст от изданието Romania Insider.

Г-н Ернст, можете ли да ни кажете повече за румънския опит в коалиционното управление с ротационен премиер. Намираме се в края на първата щафета - след година и половина е време за смяна на премиера. Възможно ли е тази ротация - това споделяне на властта, да изкара на повърхността неприятни търкания и напрежение между партньорите в правителството?

Когато през 2021 г. президентът Клаус Йоханис представи на избирателите тази неочаквана и бих казал неестествена коалиция, всички бяха шокирани. След това обаче - когато се вгледаш, разбираш, че двете партии всъщност имат подобни корени. След падането на комунистическия режим в Румъния през 1990 г., те бяха почти единствените партии. През годините се промениха, разбира се. Хората при либералите се смениха, към тях се присъединиха и други партии. А пък Социалдемократическата партия са всъщност реформираните румънски комунисти.
На въпроса Ви за възможните конфликтни точки -  до момента тези две партии се разбират доста добре и не виждам проблем в тяхната коалиция да изкарат целия мандат. Освен това както либералите, така и социалдемократите нямат силни личности, нямат лидери. Вероятно едва всеки десети румънец може да каже как се казва председателят на Националнолибералната партия. Това е премиерът Николае Чука. Той е уважавана личност, но няма никакъв политически опит. След като подаде оставка, вероятно ще се върне обратно към анонимността.
Същото важи и за другия ротационен премиер - лидера на социалдемократите Марчел Чолаку. Не бих го определил като типичен лидер на тази партия. Той създаде нещо като нова икономическа доктрина, наречена икономически патриотизъм. В нея се включва реиндустриализация на Румъния и власт на народа. Тук няма никакъв конфликт с либералите, които по начало защитават инвеститорите, бизнеса и т.н., а социалдемократите - работническата класа. Но в днешно време нещата не винаги стоят така.
Ако имате предвид, че лични амбиции могат да предизвикат търкания - да, това е възможно. Това се случи например при избора на министър на транспорта. Но това няма потенциал да се превърне в конфликт. Двете партии ще намерят начин да останат заедно, дори и ако трябва с цената на това да изключат по-малкия партньор в коалицията - унгарската партия, за да имат повече министерски кресла.

Учителската стачка, която блокира образователния процес в страната, има ли потенциал да създаде политически проблеми?

Не мога да кажа, че тази ситуация създава политически проблем - двете големи партии в трипартийната коалиция - либералите и социалдемократите - се разбират чудесно. Те ще сменят местата си на премиерския пост веднага след края на стачката. Истинският проблем е в образователната система и заплатите са само част от него.
Нещата стоят така - при ниски заплати имаш не толкова добре подготвени учители. Говоря за младите учители. Защото тези, които вече са в системата, се справят добре. Но заплатите са само част от проблема. Друг важен аспект е качеството на образованието. Всички тези проблеми трябваше да бъдат решени с приемането преди седмици на законите в образованието. Те са плод на продължил повече от 10 години труд на настоящия министър на образованието Лиджия Дека, която е основен двигател на образователната реформа, но според експерти явно не постига очакваните резултати.

Имате ли обяснение защо тази реформа в образованието се оказа неуспешна?

Липсва обществен дебат. Това създава недоверие и подозрения сред родителите, учителите, дори и сред опозицията. Нямаше обсъждане за това в каква посока трябва да се движим. Вместо това образователната реформа беше създадена някъде из политическите кабинети и хората бяха поставени пред свършен факт.  

В какво се изразява образователната реформа, вдигнала на крак учители и родители в Румъния?

Една от горещите теми е приемният изпит за елитните гимназии в големите градове. Според приетия наскоро закон най-престижните гимназии имат правото да организират сами изпитите си за попълване на половината места, т.е. да селектират своите възпитаници. Това породи недоволство, че не всички деца имат равен старт при кандидатстване и влизане в тези училища. Вероятно в България имате същата система на подготовка с частни уроци. Да ходиш на частни уроци, за да можеш да се подготвиш за тези изпити в повечето случаи при учителите, в техните домове, от същите тези елитни гимназии.

Можем ли да обобщим основните проблеми, които стоят сега пред Румъния и какво чака следващия премиер Чолаку в следващите 18 месеца? Кои проблеми остават за решаване?

Ако погледнете икономическите показатели от последните години, Румъния се представя доста добре. В първата половина на тази година има и увеличаване на бюджетния дефицит, което доведе и до покачване на лихвите. Големият проблем обаче е по-скоро в слабия обществен сектор. Наистина ситуацията в здравната система се подобри значително през последните години, но не достатъчно. Освен с образованието по-голям проблем всъщност имаме със съдебната система. Правосъдието не работи добре. Механизмът за сътрудничество и проверка на Европейската комисия вече го няма, но проблемите останаха. Правосъдието е бавно и неефективно. Много обвиняеми избягват присъди и затвор заради проточили се процеси.

Протестът на учителите като че ли повлече след себе си още недоволство и в други обществени сектори - стачкуваха полицаите и здравните работници. Може ли учителската стачка да повлече още повече обществено недоволство и да предизвика още социално напрежение?

Да, би могло. Инфлацията е висока и това изкарва на повърхността неразрешени в миналото проблеми. Не съм сигурен, че учителската стачка е катализирала недоволство, но протестите определено са свързани. Не изключвам нови стачки през това лято. Правителството обаче не е в добра позиция за увеличаване на заплатите, защото бюджетът не позволява твърде много харчове, които да направят всички щастливи.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!