Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България с два финала в първия ден на СК по спортна гимнастика в Турция

Национален отбор по спортна гимнастика - мъже
Снимка: БФ Гимнастика

Българските състезатели си осигуриха участие в два финала след първия ден на квалификациите при мъжете на Световната купа по спортна гимнастика в Мерсин (Турция).

Еди Пенев ще спори за отличията на земя, а Йордан Александров е сред осемте най-добри на успоредка.

Златният медалист на този уред от надпреварите във Варна и в Осиек получи за изпълнението си в пресявките 14.300 точки и влиза на финала на земя с втора по сила оценка. Брат му Кевин Пенев допусна грешки и с 13.050 точки и е 14-и в подреждането на този уред.

В изпълненията на успоредка Йордан Александров беше оценен с 14.100 точки, а Божидар Златанов след неточности взе 13.100 точки.Това отрежда финал за Александров с пети квалификационен резултат, а Златанов е 17-ти

Квалификацията на кон с гривни се оказа на трудна за нашите гимнастици. Кевин Пенев, който спести част от трудността си е на 11-о място с 12.650 точки, а след падане от уреда Йордан Александров е 23-и с 11.050 точки. Така и двамата ни състезатели останаха извън борбата за медалите на този уред.

Утре са квалификациите на прескок и на халки с участието на Божидар Златанов и Кевин Пенев, както и на висилка за Еди Пенев и Божидар Златанов.

Треньори на тима са Милко Танкушев и Дамян Игнатов, а съдия - Сергей Стоянов.

В надпреварата участват 97 спортисти от 25 държави.

Финалите на всички уреди са в неделя.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.