Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Канатицата вдъхновява български фестивал в Канада и любопитен музикален проект

Снимка: bcsbc.ca

Българската общност във Ванкувър, Канада, провежда фестивал на българските народни танци и шевици "Канатица" (21-24 септември) с участието на групи от цяла Северна Америка и Канада. Това е десетото издание на фестивала и съвпада с 20-годишнината от създаването във Ванкувър на група за български народни танци "Китка", както и с 30-годишнината от учредяването на българското училище там. Организатор е Българско-канадско дружество в Британска Колумбия. Основна цел на форума е да се съберат нашенски фолклорни традиции на едно място и да се популяризира българският фолклор сред канадската и чуждите етнокултурни местни аудитории. На фестивала има участници от Торонто, Калгари, Монреал, Денвър, Лос Анджелис, Сан Диего и Ванкувър.


Първият ден на фестивала е посветен на българските шевици. За първи път в чужбина се организира подобна проява за популяризиране на българското везмо и неговото значение за фолклора. Специален гост е Диляна Курдова, която представя своята книга "Размисли върху българската женска носия". Пред по-широка аудитория, включваща и канадци с интерес към българския фолклор, тя ще разкаже за символиката на българските шевици.

На 22-ри септември, по случай Деня на независимостта ще се извие голямо българско хоро с всички участници и гости на фестивала. Ще има празничен концерт и премиерно излъчване на филма "20 години български танци във Ванкувър", разказващ за историята и духа на група "Китка". Същият ден в българската розова градина в престижния квартал "Бърнаби" ще има хоротека.

На 24 септември събитието ще завърши с посещение на столицата на провинция Британска Колумбия – Виктория.

"Канатица" са избрали да нарекат съвместния си албум Иван Шопов и формация "Авигея".


Иван Шопов е артист с много лица – художник, електронен музикант, DJ, продуцент… С различните си проекти той поставя българския фолклор в най-съвременна звукова среда. Тези търсения съвпадат с вижданията за възраждане на българския фолклор на четирите момичета от вокална формация "Авигея". 


Така през 2017 г. създават заедно албума "Канатица", в който представят своя прочит на любими български народни песни. Сред тях е и "Слънце грее" с участието на пианиста Димитър Бодуров.

Редактор: Диляна Трачева

Снимки: bcsbc.ca, Facebook / Ivan Shopov

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени