Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Масови стачки и транспортни блокади в Гърция срещу промени в трудовото законодателство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служители в редица сектори в Гърция стачкуват срещу спорен проектозакон за промени в трудовото законодателство. Блокадата на транспорта остава до утре сутрин.

Синдикатите проведоха мащабни протести в Атина, Солун и други областни градове на страната. В демонстрациите участваха хиляди гърци с искане за незабавно оттегляне на спорен проектозакон.

Синдикати и опозиция определят промените в трудовото законодателство, като пълно потъпкване правата на работещите, които дори са заплашени от глоби и уволнения, ако протестират. Предвижда се допускане на 13-часов работен ден, уволнения на родители на многодетни семейства, а синдикатите настояват за по-високи заплати и пълно обезщетение на пострадалите от наводненията и пожарите.

Много активно беше участието на пожарникарите, които бяха посрещнати с овации от демонстрантите. В Атина пред парламента се включиха и депутати от опозиционните партии.

В следствие на стачката напълно е блокиран транспортът в страната. Моряците не допускат движение на кораби. Железничарите спряха влаковете. Почасово се движи градският транспорт. Авиодиспечерите бяха принудени да се върнат на работа след решение на съда, че техния протест е незаконен.

Очаква се законопроектът да бъде приет с гласовете на депутатите от управляващата партия, която има мнозинство в парламента.

Стачката продължава до утре сутрин.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.