Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Президентът на Азербайджан обеща да гарантира сигурността на карабахските арменци

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди арменци напуснаха и днес Нагорни Карабах, след като миналата седмица Азербайджан установи там пълен военен контрол. На среща с турския президент Реджеп Ердоган президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща да гарантира сигурността на карабахските арменци.


По информация от Ереван Армения до момента е приела над 6600 души, които са напуснали Нагорни Карабах след азерската офанзива, като голяма част от тях влязоха в страната днес.

Като център за регистрация и настаняване служи южният град Горис, където хора пристигат с автобуси, лични автомобили и пеша.

Арменското население на Карабах е около 120 хиляди души, като техни представители, цитирани от Ройтерс, посочиха, че се притесняват от репресии и етническо прочистване, ако останат в региона.

Днес силите на Баку проведоха втора среща с други представители на местните арменци, като обявената цел на срещата е реинтеграцията им в рамките на азербайджанската държава.

 Баку ще гарантира сигурността и правата на всички жители на нагорни Карабах, независимо от етническата им принадлежност, обяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Той се срещна с турския си колега Реджеп Ердоган в азерския ексклав Нахичеван.

Турският лидер от своя страна смята, че превземането на Карабах е шанс за регионална стабилност.

Същевременно в Армения продължават антиправителствените демонстрации заради капитулацията в Карабах, регионът, който арменците наричат Арцах и смятат за ключов за националната си идентичност.

Вчера премиерът в Никол Пашинян прехвърли вината за загубата върху Русия, която поддържаше мирен корпус в Нагорни Карабах след войната през 2020 година. Пашинян смята за недостатъчни гаранциите за страната му в рамките на доминираната от Москва Организация на договора за колективна сигурност.

От Русия днес излязоха с официален отговор:

А арменският премиер днес се срещна в Ереван с американския сенатор Гари Питърс. Той оглавява американска делегация, която пристигна в арменската столица преди два дни.

На пети октомври предстои среща между Илхам Алиев и Никол Пашинян в Испания.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.