Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

МФ предлага: До средата на 2024-та остава нулевата ДДС ставка за хляба и брашното

Снимка: БНР архив

До средата на следващата година се удължава нулевата ставка за ДДС върху хляба и брашното, предлага Министерството на финансите. То публикува за обществено обсъждане предложенията си за промени в данъчните закони.

С други текстове от министерството искат да стимулират гражданите да сигнализират за нарушения при данъчното и осигурителното законодателство, като предлагат награда от 10% от събраното благодарение на техния сигнал.

По-рано през деня министърът на финансите Асен Василев коментира, че се предлага отпадането на 9% ставка за ресторантьорите и връщането на ДДС налога за тях на 20%, но не изключи при мерки за по-добра събираемост да бъде постигнат компромис за запазването на по-ниския данък. Без да спомене хляба и брашното, от текстовете става ясно, че тяхната нулева ставка ще се запази до средата на годината.

Предложени са и мерки за подобряване на събираемостта, включително – 10-процентна награда за хора, съобщили за нередности при плащането на данъци и предоставили доказателства. При три пъти предоставяне на невярна информация обаче се налага санкция.

Също така се предлага доходите на лицата, които събират семена, гъби, лечебни и ароматни растения да се облагат с патентен данък, вместо с данък върху доходите на физическите лица. 

За разлика от минали години – този път промените са в отделни законопроекти, а не се правят през преходни и заключителни разпоредби на един закон или на бюджета, както беше през лятото.

Приемането на данъчните закони предшества и гласуването на финансовата рамка за следващата година. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.