Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Министър Попов: България може да е сред лидерите в проект за ековъзстановяването на Украйна

Снимка: Виктория Петрова

България да бъде сред лидерите в екологичното възстановяване на Украйна е амбициозен проект, който сме заявили на световно равнище, заяви министърът на околната среда Юлиян Попов пред парламентарната Подкомисия за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове.

Това е инициатива на украинския президент Володимир Зеленски и страната ни е в много добра позиция да поеме това ко-лидерство заедно с Финландия, допълни Попов. 

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов очерта два проблема в изпълнението на Оперативната програма "Околна среда" за периода 2014 - 2020 г.


Единият е забавянето в началните фази на изпълнение и в последствие наваксването им:


"Оперативната програма "Околна среда" се занимава основно с големи и тежки и тежки строителни проекти, които изискват доста по-комплексен процес на финансиране, изплащане и договаряне".


Министър Попов спомена за още един проблем, който се забелязва в изпълнението и на други оперативни програми и който правителството възнамерява на постави пред народните представители. Той е свързан с обществените поръчки и тежките бюрократични процедури за изпълнението им.


"Как може законово да се облекчи този процес. Имаме много случаи, в които инфраструктурни проекти, които не би трябвало да бъдат кой знае колко сложни, се проточват, има обжалвания и т.н...Известен е казуса с българо-гръцкия интерконектор, при който трябваше да се промени дори българското законодателство, за да бъдат пресечени недобросъвестни опити за обжалване".По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.