Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Още 8 български училища ще имат свои химни в рамките на инициативата "Светилник"

Снимка: Радио Шумен

Нови осем български училища ще имат свои химни в рамките на инициативата "Светилник". Тя се организира от "Музикаутор" за трета поредна година, а Българското национално радио е неин партньор.

Училищата ще бъдат от осем общини, сред които Сливен, Ямбол и Сандански.

Кандидатстването за създаване на химн е до 20 октомври, средствата се осигуряват от културния фонд на "Музикаутор" и от дарители. 

Изпълнителният директор Иван Димитров представи слогана на тазгодишното издание. 

 моите песни все ще се четат - казва Вазов в неговата поема "Моите песни", която е написана точно преди 110 години. Когато се обърнем назад, виждаме в това, което създава "Светилник", само добро. Когато погледнем напред, виждаме само добро".

13 училища вече имат свой химн чрез инициативата. Сред тях е столичното 112-то Основно училище "Стоян Заимов".

Процесът е дълъг, включва и снимки на видеоклип, за който децата са работили с ентусиазъм, разказа заместник-директорът Светослава Соколова. А крайният резултат е: 

"Този химн, който 900 деца изпяха в началото на учебната година - всички заедно, заедно вокалната група на училището, е незабравим спомен. Просто е невероятна емоция". 

В инициативата има надежда и светлина, заяви генералният директор на БНР Милен Митев: 

"Това е инициатива, която обединява силата на музиката и нейните изразни средства и грижата ни към децата, към това да формираме усещането за общност в тях".

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.