Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Засега блокадите остават, протестиращите не отидоха при Денков

Премиерът: Така няма да решим проблемите

Снимка: БГНЕС

Заради неразбирателство между протестиращите Проходът на републиката остава затворен. Слушатели на БНР съобщиха, че все още не е освободено движението там.

По-рано полиция и протестиращи енергетици се договориха да пропускат превозни средства след 16 часа, но преди минути полиция все още отклоняваше автомобили. Очаква се блокадата да бъде вдигната до 20 часа днес.

Остава блокирано движението на магистрала "Тракия" при Стара Загора.


Никой от протестиращите енергетици и миньори, нито от синдикатите не отиде на срещата с премиера Николай Денков в Министерския съвет. 

Министърът на енергетиката Румен Радев влезе с екипа си в сградата и каза, че се надява срещата да се състои. По-рано протестиращите, както и синдикатите, заявиха, че очакват представители на властта на място, при блокадите, и че няма да отидат в Министерския съвет.

КНСБ няма да участва в преговорите за въглищните региони при премиера. Това стана ясно от официална позиция, разпространена на интернет страницата на синдиката.

"Президентът на КНСБ, лидерите на миньорската и енергийната федерации към конфедерацията не приемат отправената покана от премиера акад. Николай Денков за преговори този следобед. Причината е ясно изразеният отказ от страна на протестиращите миньори и енергетици за разговори при премиера днес, 1 октомври, се казва в позицията.

"Имаме реални факти и прогнози, а не политически измислици. За да има съгласие, трябва да има разговор, за да бъде чут всеки и да се намери най-доброто решение. Това заяви премиерът Николай Денков, след като среща между него и енергетиците не се състоя.

Днес поканихме синдикалните организации, те засега отказват да дойдат. Така няма да решим проблемите в енергетиката, всички трябва да са готови за откровен разговор. Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове", заяви от своя страна министър-председателят.

Премиерът Николай Денков.

Той посочи, че с предаването на документите преговорите с Европейската комисия тепърва започват, като отбеляза, че ще се водят преговори в частна "Енергетика" в ПВУ.

Премиерът отбеляза, че териториалните планове очертават какво България ще направи с европейското финансиране, за да осигури бъдеще на хората в тези региони.

Той отново подчерта, че ние сме последни в тази дейност по предаване на Териториалните планове и имаме точно 2 месеца преговори с ЕК.

"Няма да има решение с протести или блокади и волно или неволно подкладване на политически амбиции, да започнем преговори, за да работим заедно по въпросите. Никой освен правителството и синдикатите заедно не може да се справи с тази дълго отлагана задача", добави още Денков.

Той посочи, че тези 4 млрд. лв. са предназначени за развитие на съответните региони, те могат да ги преобразят, те са налични, но трябва да ги поискаме по подходящия начин, спазвайки европейските правила.

„С Териториалните планове България не поема ангажимент да закрие определени мощности, свързвани с производството на ток от въглища“, каза още министър-председателят.

Денков добави, че сме предали Териториалните планове на последната възможна дата. 

„Те трябва да получат одобрение от ЕК и от всички държави-членки до 31 декември т.г.“, каза още той и отбеляза, че имаме точно 2 месеца преговори с ЕК.

Премиерът допълни и че 2038 е годината, преди която няма да спре производството на ток от въглищни централи.

„Имаше искания от протестиращи да отпадне датата 2026 г. по отношение на ТЕЦ Бобов дол – да, тя е премахната от предадените Териториалните планове в ЕК. Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи, които имаше в предишни версии. Ще подсигурим необходимите базови мощности от въглищни централи поне до 2038 г., за да гарантираме националната сигурност“, каза още той.

"Ние в момента работим за тези региони, а те рабоятт срещу себе си. Моля ви, чуйте какво казваме, защото иначе няма как да стартираме самите преговори"

Според премиера исканията на протестиращите непрекъснато ескалират и се променят. 

"Нямам усещането, че другата страна е готова да седне на масата за преговори", каза още министър-председателят..По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.