Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Финансовото състояние на Пловдив е незадоволително

| обновено на 21.11.23 в 13:54
Снимка: Община Пловдив

Финансовото състояние на община Пловдив не е удовлетворително, заяви новият заместник-кмет по финансите Женя Петкова, след като в продължение на седмица е извършен финансов анализ на общината. Според нея причините за това са в недоброто управление на финансите в предходния мандат.

Анализът на обществените поръчки и изпълнението на текущите европроекти показва, че са необходими средства за приключване тези проекти. За целта ще трябва да бъдат отпуснати безлихвени заеми. 

Очакванията ни са за несигурна верификация на средствата, коментира Петкова. 

По думите й най-зле е проектът за въздуха, където е наложена 25% корекция в размер на около 14 млн. лв., като причините за това са недобрите обществени поръчки. Административният съд се е произнесъл в полза на общината, но се очаква управляващият орган да обжалва пред Върховния административен съд. 

Според Петкова в момента трябва да се осигури безлихвен заем в размер на 20 милиона лева за проектите. „Трябва да го дадем с надеждата, че тези пари ще се върнат“, посочи тя. 

В лошо състояние е и приходосъбирането. 

Към този момент са събрани 67% от планираните приходи, което е много малко в края на финансовата година, подчерта Женя Петкова. 

Предстои реформиране на неработещите структури, като вече са сменени директорите на Местни данъци и такси и Стопанската дирекция.  Цвета Попова оглави отново  общинската дирекция Местни данъци и такси, а за шеф на стопанската  е назначена Юлия Стоянова.

По публикацията работи: Димитър Владимиров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.