Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летните инфекции бележат ръст, коклюшът успокои темпото

Продължава разпространението на коклюша у нас, но темпът му е намалял значително, обяви в Пловдив  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Има и данни за значително увеличаване на  броя на инфекциозните заболявания, пренасяни от комари и кърлежи заради заблатяването на някои райони в страната и високите треви и храсти. 

„Коклюшът е лятна инфекция и сега му е сезонността. След първата вълна, в която бяха засегнати София, Кюстендил, Благоевград, западните части на страната, сега го диагностицираме и на други места в страната, но и към момента броят на случаите в страната е 1611. Да, увеличение има, но със сравнително нисък темп“, подчерта Кунчев.

Според него е очевидно, че вирусът все по-трудно намира неимунни деца, които да зарази, тъй като в огромната си част това са децата под два месеца, преди възрастта за имунизация.

„Според мен оказва влияние и това, че смъкнахме с две седмици тази граница, ние вече имунизираме от месец и половина, а допълнително близо 600 бременни жени вече се имунизираха, това също намалява терена, на който може да се прояви заболяването, така че се надявам да успеем да го ограничим значително в сравнение с други страни.

В Румъния случаите са вече над 8500, но добави, че до края на лятото и есента ще продължи да има случаи. 

Доц. Ангел Кунчев присъства на връчването на дарение от Световната здравна организация на тестове и консумативи, предназначени за изследване и лечение на бежанци и социално слаби хора в България. То включва тестове и консумативи за диагностициране на различни заболявания.

"Дарението е максимално съобразено с реалните нужди. Най-напред посетихме всички центрове, където има бежанци, а те са доста в България. Така намерихме начин с помощта на СЗО и американското посолство с дарение от тяхна страна да закупим всичко това. Макар че говорим за украински бежанци, няма никакви ограничения в ползването на това дарение за всеки, който има нужда от него", подчерта доц. Кунчев. 

Според проф. д-р Иван Дечев, зам.-директор по диагностичната и лечебна деност в болницата, дарението може да не е много голямо, но е изключително значимо  и изключително полезно за работата на лекарите в Спешното отделение.

"Тези тестове дават бърза диагностика на редица инфекциозни заболявания, са важни за работата в Спешното отделение и особено в хирургията, където се налага бързо да се оперира пациента", каза той. 

Според доц. Кунчев  през последния месец броят на украинските бежанци се е увеличил.

"Имаме данни за хората, настанени в държавни бази. От близо 6000 преди по-малко от месец, в момента броят им надвишава 15 000  и продължаваме да регистрираме нови хора. Това наистина показва една допълнителна вълна след развитието на ситуацията около Харков, все повече хора търсят спасение и трябва да имаме готовност да им помогнем", изтъкна той.

В Пловдив също има увеличение на украинските бежанци, призна Наталия Елис, председател на фондация Юкрейн съпорт енд реновейшън“. По думите ѝ такъв тип дарения много помагат, защото е имало случаи, при които с помощта на такива бързи тестове са били открити болни от хепатит и хронични заболявания. 

"Това дарение е точно на мястото си, защото УМБАЛ "Св. Георги", защото тук приемат наистина всякакъв тип хора - бежанци без документи, застраховки и др. Тук първо пазят здравето", коментира тя. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна