Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нямаме армия и да излезем от НАТО е абсурд"

Андрей Слабаков: "Възраждане" практически няма да могат да участват в работата на ЕП

"Или няма да имат група, или около групата им ще има санитарен кордон"

| Интервю
Снимка: Facebook / andrey.p.slabakov

"Възраждане" практически няма да могат да участват в работата на Европарламента.

Това каза в предаването "РадиоТочка" режисьорът Андрей Слабаков, евродепутат от ВМРО в приключващия на 15-и юли работа Европейски парламент. 

"Притеснявам се от това, че България има 17 евродепутати, но всъщност ще са 14, защото трима души практически няма да могат да участват в работата на ЕП. Хората на "Възраждане" няма да могат да намерят група. А като не намерят - няма да могат да говорят, няма да участват в правенето на доклади, на становища, на регламенти и т.н. И те просто ще стоят 5 години и ще натискат копчето. Само че от натискането на копчето не произлиза нищо. Ще трябва да се върши някаква конкретна работа. Като видиш, че нещо не ти харесва в един доклад, го променяш така, че да е добре за България и за хората в България".  

Дори и да направят нова група в ЕП, в която да е и "Възраждане", около нея ще има санитарен кордон, подчерта той и добави:

"Абсолютно всички групи ще гласуват против каквото и да било, което предложи тази група. Т.е. пак нищо няма да могат да вършат. Не могат да променят абсолютно нищо, когато не могат да участват в промените. Изключително опасно е да се пипат договорите на ЕС, защото в крайна сметка няма да имаме право на вето, всички държави, а нямаме ли право на вето, вече нямаме суверенитет. ЕС ще стане като европейски Съветски съюз, т.е. група държави решават нещо и ти го налагат. Това е много вредно".  

Слабаков заяви, че когато бъде създаден европейски военен съюз, тогава може да се мисли за напускане на НАТО:

"Аз ще съм първият, който ще поиска това. Но сега ние нямаме армия и да излезем от НАТО е абсурд".

Зелената сделка е утопия, която се прилага на практика вече, това е проблем, каза още евродепутатът и коментира:

"Хората ще платят трилиони за това безумие. Тя не е еко, тя е антиекологична. Тя ще доведе до катастрофа. Има много големи проблеми с нея".

Андрей Слабаков изтъкна, че в Европарламента има много работа, а съществуващото у хората схващане, че евродепутатите нищо не работят, е защото им липсва информация за дейността на представителите на България в ЕП. 

Той посочи, че резултатите на ВМРО на изборите за ЕП са два пъти по-високи, отколкото на вота за Народно събрание (ВМРО не спечели депутатско място нито в ЕП, нито в НС - б.р.). Според него това означава, че хората са следили дейността им в ЕП и им имат доверие.   

Интервюто на Илия Вълков с Андрей Слабаков в предаването "РадиоТочка" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна