Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Велков: Източният фланг едва ли не свършва на река Резовска. Никой не говори за Турция

| Интервю
Славчо Велков
Снимка: Ани Петрова

Много сериозно е намерението за създаване на отделно командване, което да координира помощта за Украйна, което да бъде разположено на територията на Европа. Това повдига въпросителни - като че ли това координиране е разглеждано през призмата на евентуалното преизбиране на Тръмп за американски президент.

Това мнение изрази пред БНР Славчо Велков, специалист по национална сигурност, в коментар за провеждащата се във Вашингтон юбилейна среща на върха на НАТО.

Украйна няма да получи покана, но ще получи уверение, че процесът е необратим. Ще получи и обещания за финансова и военна помощ, посочи той.

Велков изказа съмнения, "че президентът Байдън разбира точно какво е значението на България на източния фланг на НАТО и какви са параметрите на източния фланг".

"Необяснимо е защо вече няколко години наред източният фланг и неговото укрепване едва ли не свършва на река Резовска и никой не говори за сигурността на източния фланг на територията на Турция", заяви експертът.

Казаното от американския държавен глава пред българския премиер според него е "проява на дипломатическа учтивост и поощрение към България".

"Главчев неколкократно подчерта за тази помощ от 80 милиона евро и че може и трябва да бъде заложена в бюджета, но подчертава, че това може да стане с решение на Народното събрание, но може и да не стане", коментира Славчо Велков във връзка със заявките за параметрите, в които България да подпомага Украйна.

"Тези 80 милиона могат да бъдат реализирани както от сегашното служебно правителство, така и от евентуално редовно сега или след избори през есента. Под каква форма ще бъдат тези 80 милиона евро – след като Главчев е казал А, трябва да каже и Б."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени