Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Доган започва да допуска грешки от политическа разсеяност"

Проф. Марин Русев: Пеевски иска друг тип бизнес елит в ДПС - да инвестира, а не да събира "данък"

"ДПС ще направи умни ходове, за да не се получи кабинет и с третия мандат"

| Интервю
Проф. Марин Русев
Снимка: Ани Петрова

Делян Пеевски е олицетворение на новото в ДПС и неговият начин на мислене, на един такъв млад бизнесмен, е, че не понася местните деребеи, както ги нарекоха.

Това каза пред БНР проф. Марин Русев, преподавател по политическа география в СУ "Св. Климент Охридски", автор на книгата "Електорална география на България".

"Елементи на деребейство има. Няма в България малък, среден или голям бизнесмен, който да гравитира към етническите и религиозните характеристики на ДПС, който да не плаща данък на ДПС. Макар и не официално. Това направи силата на ДПС във вторите години. Първите им години бяха свързани с проекти, реорганизация, опити за влияние, поставяне на лидери по места, които израстваха пред очите ни".

Според него Ахмед Доган "започва да допуска грешки от политическа разсеяност, може би заради прекалено дългия му опит и възрастта му".

"Появата на младите стана почва да се протестира срещу старите, особено тези, които стоят десетилетия на едно място. ... Пеевски иска друг тип поведение на бизнес елита в ДПС - тези, които инвестират, а не да събират данъци", коментира проф. Русев. 

Той прогнозира много силен отпор срещу това, защото "една такава рязка промяна и такова бързо заместване на някогашни лидери с нови, може да доведе до сътресения, които да разцепват ДПС по региони, а и в страната. 

По думите на проф. Марин Русев очакваното изявление на почетния председател на ДПС Ахмед Доган ще има оздравителен ефект за партията, но в смисъл на оздравяване чрез връщане на старото. 

ДПС ще си изиграе ролята на търсещ спасение за страната, но се вижда, че няма с кого за втория мандат, а след това "ще направи много умни ходове, за да не се случи кабинет и с третия мандат", смята той.

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Марин Русев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна