Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силистра отбелязва Деня на Независимостта 

Снимка: Незабравка Кирова

Силистра отбеляза Деня на Независимостта с венци, цветя и тържествени слова пред паметника на Васил Левски.

Вход свободен за деца, по случай празника, е обявен днес от Природонаучния музей в Сребърна.

В чест на празника тази вечер вход свободен е обявил и Драматично-куклен театър Силистра за спектакъла "Криворазбраната цивилизация" по Добри Войников.

Цар Фердинанд в манифеста си от 1908 година определя Независимостта, като продължение на случилото се на „19 февруарий 1878 г"“ - 3 март по нов стил. Историкът Иван Занов не отрича значимостта на Санстефанския мирен договор, но според него датите от българската история заслужават да бъдат погледнати през друга призма:

"Аз продължавам да мисля, че 22 септември е единственият ден, който може да обедини всички - и българи, и турци, и цигани, и евреи и така нататък. И имаме такъв акт, който на практика обезсилва всички договори до този момент. И прави България суверенна в международно отношение. Това е истинската независимост".

Документи, съхранявани в Държавния архив крайдунавския град, разказват че за първата годишнина от обявяването на Независимостта на България Силистра е била окичена с "чисти и народни флагове". 

Разпореждане на Градското общинско управление задължило флагове да бъдат поставени по всички обществени сгради и частни домове.

За нарушителите била предвидена глоба от 50 лева - една десета от тогавашната заплата на общински чиновник.

Афиш от тогава свидетелства, че е имало дневно и вечерно шествие с факли, шествие на "юнаци" (спортисти) и колоездачи. Празненствата завършили с народни хора.

Снимки -  Незабравка Кирова.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна