Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не секва потокът нелегални мигранти, които с риск за живота си прекосяват Ламанша

Мигранти, прекосяващи Ламанша на малка лодка, архив, март 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици нелегални мигранти продължават с риск за живота си да прекосяват Ламанша към бреговете на Великобритания. Само вчера повече от 700 души са прекосили протока в 11 малки лодки, показват данни на британските власти. 

Данните на британското министерство на вътрешните работи показват, че 707 души са регистрирани като пресекли Ламанша в събота, което е една от най-високите бройки дневно от началото на годината.

В предишните три дни няма нито едно пресичане с малка лодка. До момента най-големият брой пристигнали мигранти за един ден тази година е 882 - с 15 лодки на 18 юни.

8 души загинаха по-рано този месец при инцидент с малка лодка.

Говорител на вътрешното министерство каза, че бандите за трафик на хора не се интересуват дали уязвимите хора, които експлоатират, живеят или умират, стига да плащат, за да бъдат прехвърлени, но британските власти няма да се спрат пред нищо, за да разбият техния бизнес и да ги изправят пред правосъдието.

Министърът на вътрешните работи Ивет Купър обяви този месец, че 75 милиона паунда ще бъдат използвани за увеличаване на броя на служителите по граничната сигурност на фона на опитите на правителството да се справи с трафикантите на хора, използвайки пари, пренасочени от отменената схема за депортиране в Руанда.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна