Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киър Стармър се срещна с Тръмп, но не и с Харис

Киър Стармър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Киър Стармър се срещна с Доналд Тръмп на двучасова вечеря в Ню Йорк в опит да установи добри отношения с републиканския кандидат за президент.

Премиерът беше придружен от своя външен министър Дейвид Лами, който описа Тръмп като "симпатизант на неонацистите" през 2018 година, но сега каза, че ще работи с него на поста, ако бъде избран.

Киър Стармър, който вече отлетя от Ню Йорк, където беше за Общото събрание на ООН, намери време да се срещне с Доналд Тръмп в неговата база в Ню Йорк – "Тръмп Тауър".

Стармър обаче не успя да си уговори срещу с кандидата на демократите Камала Харис, която е във Вашингтон. От Даунинг стрийт поясниха, че това е в резултат на прекалено натоварените програми на лидерите. Не са съобщени подробности от срещата на Стармър и Тръмп, но се предполага, че са обсъдили дългогодишното приятелство и партньорство между Обединеното кралство и САЩ.

Преди срещата Стармър заяви, че "много вярва в личните отношения на международната сцена и наистина е важно личното познанство с лидерите във всяка страна".

От своя страна преди срещата Донад Тръпм похвали Киър Стармър, че е имал "страхотни избори". Запитан за Найджъл Фарадж, Тръмп коментира, че и той е "страхотен" и го познава от дълго време и също е имал "страхотни" избори.

Срещата в "Тръмп Тауър" дойде само няколко часа след като бившият американски президент даде продължителна пресконференция, предупреждавайки, че има "масово наводнение" от милиони нелегални имигранти в САЩ, причинено от неговия съперник Камала Харис, която по-рано се срещна украинският президент Володимир Зеленски в Белия дом.

На срещата Харис изрази мнение, че подходът на Тръмп към войната на Русия в Украйна се равнява на капитулация пред Кремъл.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна